Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Färre insjuknar i covid-19 inom äldreomsorgen

Antalet personer inom äldreomsorgen som konstaterats med covid-19 minskar.

Jönköpings kommun ser nu en tydlig trend senaste veckorna där färre insjuknar och antalet smittfria successivt ökat.

Stefan Österström, socialdirektör, berättar att covid-19 fallen minskar inom både hemtjänst och på äldreboenden. Men säger samtidigt att faran långt i från är över.
Öppna bild i helskärmsläge

Det meddelade socialdirektören Stefan Österström på den veckovanliga pressträffen i Rådhuset på onsdagen.

Enligt honom ser socialförvaltningen alltså en tydlig trend: Den begränsande smittspridningen i verksamheterna är intakt.

Annons

Annons

Totalt finns det 15 dokumenterade fall av Covid-19 på äldreboendena, jämfört med 22 förra veckan.

– Sätter vi det i relation till hur stor verksamheten är rör vi oss under någon procent. Det är alltså över 99 procent i vår verksamhet som inte har Covid-19, säger Stefan Österström och fortsätter:

– Det här är effekten av att vi inom socialförvaltningen har rutiner som fungerar. Att vi har hygienutrustning, att vi kan göra omprioriteringar och att vi vårdar personer på ett relevant sätt.

Samma siffror visar att det inom hemtjänsten vid senaste mätningen fanns elva dokumenterade fall, nu rör det sig om sju fall.

Vid pressträffen var Stefan Österström tydligt med att siffrorna inte betyder att det är dags att återgå till normala beteenden.

– Vi måste fortsätta hjälpas åt att reducera smittspridningen. Det gör vi genom att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och hur vi beter oss på arbetsplatser. Vi måste fortsätta vara uthålliga, precis som tidigare under pandemin.

Annons

Annons

Till toppen av sidan