Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven: ”Fler beslut kan komma”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

På söndagskvällen höll statsminister Stefan Löfven tal till den svenska befolkningen, med anledning av den pågående coronapandemin. – Jag vill att ni ska vara förberedda på att fler ingripande beslut kan komma. Ibland med kort varsel, sa statsministern i sitt tal.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) höll ikväll, söndag, ett tal till nationen med anledning av coronaviruset allt mer tilltagande samhällsspridning. Något som hör till ovanligheterna, senast en statsminister höll tal till nationen var när utrikesministern Anna Lindh mördades 2003.

Talet, som var fem minuter långt och förinspelat, sändes som ett specialprogram i SVT.

– Nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar. Vi har en allmän smittspridning i Sverige. Liv, hälsa och jobb är hotade. Fler kommer bli sjuka. Fler kommer tvingas säga ett sista farväl till en älskad, inledde Stefan Löfven.

”Var förberedda på att fler beslut kan komma”

– De närmaste månaderna kommer att bli påfrestande, men vårt samhälle är starkt. Våra myndigheter sliter dag och natt, personal inom vården, skolan och många andra människor med viktiga yrken håller uppe vårt land. Jag som statsminister och den regering jag leder kommer fatta varje beslut som krävs för att skydda så många människors liv, hälsa och jobb som det bara går, sa Stefan Löfven i talet till nationen.

– Var beredd på att detta kommer pågå under en längre tid. Var redo för att läget snabbt kan förändras.

Regeringen har redan förbjudit allmänna sammankomster med fler än 500 personer. Gymnasie- och universitetsutbildningar bedrivs nu på distans. I talet meddelade statsministern att fler restriktioner kan komma att införas inom kort.

– Jag vill att ni ska vara förberedda på att fler ingripande beslut kan komma. Ibland med kort varsel och ibland beslut som stör vardagslivet. Målet med regeringens arbete är att begränsa smittspridningen så inte väldigt många ska bli svårt sjuka samtidigt, sa Stefan Löfven.

”Vissa begränsningar är påfrestande”

Statsministern betonade vikten av att skydda äldre personer och andra riskgrupperna, detta genom att ta ansvar för att förhindra smittspridningen.

– Var och en av oss har ett ansvar att förhindra smittspridningen, skydda äldre och andra riskgrupper. Ingen av oss får chansa. Ingen får av oss får gå till jobbet med symptom. Ung som gammal, rik eller fattig. Det spelar ingen roll, alla behöver göra sin del, sa han och fortsatte:

– Det gäller även dig som är 70 plus eller tillhör en annan riskgrupp. Jag förstår att det är frustrerande att behöva begränsa ditt liv och dina sociala kontakter, men just nu är det nödvändigt. Det är nödvändigt för din egen hälsas skull, men också för att skydda andra människor och ge sjukvården en möjlighet att klara av situationen.

Stefan Löfven avslutade med en uppmaning om att följa myndigheternas råd till den svenska befolkningen.

– Jag vet att kraven som ställs är stora, men det är enbart så vi kan hålla nere smittspridningen. Vissa begränsningar är påfrestande, men det är så vi kan se till att sjukvården får en möjlighet att hantera krisen. Läget kan känns tufft, men att följa myndigheternas råd är varje persons plikt.