Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens uppmaning: ”Res inte iväg i påsk”

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

”Res inte iväg, stanna hemma.” Så lyder Jönköpings kommuns uppmaning inför påsken som stundar. Nu pågår inte bara arbetet med att främja initiativ till aktiviteter så kommuninvånarna ska ha något att göra, nu ska även staden fräschas upp. – Det är glädjande att det finns så mycket att både se och uppleva i Jönköpings kommun, säger stadsdirektören Johan Fritz.

Under onsdagseftermiddagen höll representanter från kommunens tjänstemannaledning en pressträff med syfte att redogöra det senaste i arbetet med covid-19, även kallat coronaviruset. Stadsdirektör Johan Fritz inledde med att berätta om Jönköping kommuns senaste rekryteringskampanj, som har resulterat i cirka 300 ansökningar. Vidare har kommunen tagit fram ett paket till närings- och föreningslivet, där företag och föreningar erbjuds att söka anstånd om att skjuta på betalningen av fakturor.

Nästa vecka inleds påsken, där bland annat en veckas påsklov väntar för kommunens skolelever. Folkhälsomyndigheten har tidigare avrått från resor, och Johan Fritz uppmaning till kommuninvånarna var tydlig.

– Res inte iväg i påsk, utan stanna hemma. Gör det för att minska smittspridningen och inte belasta vården i onödan, sade stadsdirektören.

– Det är glädjande att det finns så mycket att både se och uppleva i Jönköpings kommun. Nu i påsk kommer det finnas en hel del att göra.

”Viktigt att det finns något meningsfullt att göra”

Stanna hemma över påsken, så lyder uppmaningen. Nu har ett arbete inletts för att främja initiativ till aktiviteter för att barn och ungdomar inte ska bli sittandes hemma.

– Det är jätteviktigt att alla lyssnar till Folkhälsomyndighetens riktlinjer och uppmaningar om att vi ska stanna hemma. Men ska vi stanna hemma så är det också viktigt att det finns något bra och meningsfullt att göra här, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsförvaltningens direktör.

– Vi vill uppmana till aktiviteter, både på initiativ av privatpersoner och föreningar. Om restriktionerna blir långvariga är barn och ungdomar såbara ur ett hälsoperspektiv, därför är det viktigt att de har något att göra. Det är viktigt att kommunen använder våra verksamheter och planerar aktiviteter med sunt förnuft. Utifrån riktlinjerna får vi försöka vara kreativa, till exempel kan en idrottsförening göra aktiviteter utanför idrotten för att ge barn och ungdomar ett sammanhang att röra på sig i.

Allmänna sammankomster på maximalt 50 personer, enligt förbudet från regeringen. Men ni vill se fler aktiviteter?

– Jag har all respekt för föreningar som har pausat sin verksamhet, men jag vill gärna lyfta fram de insatser som görs och värdet av aktiviteterna som finns. Utifrån riktlinjerna som finns idag går det bra att ordna idrottsaktiviteter och träningstillfällen. Man kan byta om hemma, är man frisk så är man med och känner man sig krasslig så stannar man hemma. Då är det ingen fara.

Nu stundar påsk med både lov och ledighet för många. Vad gör kommunen för att främja aktiviteter under denna period?

– Vi kommer ha simhallar, fritidsgårdar och bibliotek öppna. Idrott och motion är viktigt, så det handlar om att anpassa verksamheterna. Vi har till exempel stängt äventyrsbadet, men håller simhallarna öppna. Alla våra kommunala fritidsgårdar och mötesplatser kommer vara bemannade och öppna, men med en anpassad verksamhet där vi uppmanar att man åker iväg till naturen eller anordnar aktiviteter utomhus. Biblioteken kommer ha öppet som vanligt, vi arbetar för att skapa förutsättningar att kunna låna digitala e-böcker i större utsträckning.

”Vi måste tänka i nya former”

Mazar Alijevski medger att det finns en oro för allmänna sammankomster, även fast antalet deltagare är under gränsen på 50 personer.

– Det är många som känner oro och undrar. Vi har tappat mycket besökare den senaste tiden, vilket tyder på det. Det gör att vi måste tänka i nya former. Digitaliseringen är en del, men även att om vi har en aktivitet som lockar 40 personer exempelvis att vi då kan ha den utomhus i andra miljöer. Man kan dela upp deltagarna i grupper, man kan ha aktiviteter där inte alla behöver vara på plats och så vidare, säger han.

Jag föreställer mig att det kan vara svårt som ideell ledare att veta exakt hur man ska förhålla sig till riktlinjerna för varje aktivitet. Vilken hjälp får föreningar, till exempel?

– Vi går ut med mycket information och riktlinjer. Vi skickar ut nyhetsbrev och har kontakt med samtliga förningar där vi sammanfattar alla delar. Så hjälp ges, sen är det viktigt att informationen inte stannar hos styrelsen i en förening utan att den sprids och når alla.

"Ska kännas attraktiv att vara kvar”

Om kommuninvånarna ska stanna hemma över påsken är det inte bara viktigt att det finns något meningsfullt att sysselsätta sig med. Enligt Thomas Bergholm, direktör för tekniska kontoret, är det lika viktigt att staden är attraktiv att vara i – ett arbete som nu har påbörjats.

– Nu städar vi hela staden inför påsken. Vi sopar bort all sand och allt skräp från vintern. Vi har även börjat fräscha upp våra parker och planteringar. Vi vill mer än gärna att invånarna ska vistas i naturen och i våra parker, då vill vi att det ska vara extra fint för att man ska känna att det är attraktivt att vara kvar här, säger han.

Den som stannar i kommunen över påsk kommer ha möjlighet att besöka torghandeln. Tekniska kontoret är arrangör för torghandeln, som vanligtvis brukar locka många människor. Inför påsken har åtgärder vidtagits för att minska risken för smittspridning vid dessa allmänna sammankomster.

– Vi vill naturligtvis att torghandeln ska leva kvar, det är en uppskattad företeelse. Däremot ska man vidta försiktighet. För att hjälpa besökarna med det kommer vi bland annat se till att glesa avståndet mellan stånden och skylta med information om vad man ska tänka på. Det gör vi för att minimera riskerna, men ändå tillåta torghandeln, säger Thomas Bergholm.

Hur ser ni på riskerna som finns med att personer samlas?

– Den här typen av utomhusarrangemang är inte inkluderade i förbudet, då hade vi givetvis fått ställa in. Vid ytterligare restriktioner kan vi få ompröva det beslutet. Vi gör allt vi kan för att minska risken för spridning av viruset och litar på att individerna tar sitt ansvar och vidtar försiktighet så att vi kan fortsätta bedriva torghandeln.

Generellt sätt så är det mycket äldre personer, vilka ingår i riskgruppen, som besöker torghandeln. Hur har ni resonerat kring det?

– Tankarna har funnits om vi skulle behöva stänga på grund av det, men det har inte varit så långt gångna tankar att vi ha diskuterat det. Vår torgföreståndare har gjort ett jättejobb med att upplysa och ge information om vilka restriktioner som gäller. Sen ska vi inte sticka under stolen med att en stor del av besökarna åldersmässigt ingår i riskgruppen, därför blir våra åtgärder extra viktiga. Vi ger möjligheten till torghandel, sen får individen bedöma om man ska ta den. Om man bedömer att man bör vara där, då ska man fortfarande vara försiktig.

FOTNOT: Se reprisen av Jönköpings kommuns pressträff i spelaren ovan.