I dag, onsdag, är det World hypnotisk day. Det är ett arrangemang som sker varje år och Johan Glans, mental coach, vill då passa på att lyfta fram hypnos som terapiform.

– Det här med hypnos har fått stå i skymundan. Men faktum är att undersökningar visar att hypnos som terapiform är väldigt effektivt. Du går in i det undermedvetna och tar reda på saker som du har förträngt och som gör att du mår dåligt.

Han förklarar att hypnos är en terapiform precis som exempelvis KBT, kognitiv beteendeterapi.

– Men med hypnos kommer du åt grundproblemet: orsaken till att du mår dåligt. Det är inte så att du kan vifta med ett trollspö och tro att du plötsligt mår bra, eller att du slutar röka bara för att jag har sagt det till dig i hypnos. Så fungerar det inte, betonar Johan Glans.

Han har själv fått hjälp genom hypnos och han upplevde det som något helt fantastiskt.

– 19 januari firar jag mitt eget jubileum. 2009 vid den tiden var jag i Dubai hos en kollega och genom hypnos lyckades jag sluta röka efter att ha gjort det i 25 år. Det är så häftigt!

En vanlig session börjar med att besökaren berättar för hypnotisören vad han eller hon vill uppnå. Alla ska ha ett mål och den som inte har det får hjälp med att skapa sig en målbild.

Efter att ha gått igenom personens historia får hen sätta sig ner i en fåtölj och det görs ett test om personen är hypnotiserbar.

– Det är alla, hävdar Johan Glans och jämför det med när du exempelvis kör bil.

– Hur många gånger har du inte tittat rakt fram och tänkt på något? Men sedan när jag frågar dig vad du har tänkt på kan du inte svara på vad. Det handlar om att hitta tillståndet mellan dröm och vakenhet.

Johan Glans berättar att varje människa bär med sig sin egen ryggsäck. Alla påverkas olika av det man har varit med om.

– Vi är alla olika bra på att rensa i den där ryggsäcken och det speglar vem du är.

Johan Glans säger att det många gånger handlar om negativa tankar. Många stressar upp sig över saker som aldrig kommer hända.

– Vi behöver lära oss att meditera och gå ner i varv. Annars slutar det i katastrof!

I filmen berättar Johan Glans själv vad hypnos betyder för honom.