Flera personer berättar nu för Jnytt att de har blivit magsjuka efter att ha badat i Uddebosjön i Lekeryd i söndags.

– Vi skulle vilja varna andra för att det nu är ett antal barn i Huskvarnatrakten som insjuknat i allvarligare magsjuka sedan de badat i Uddebosjön i Lekeryd i söndags. En annan drabbad förälder har i dag på morgonen kontaktat kommunen/miljö och hälsa, berättar en läsare.

Hon känner till att ett tiotal barn blivit sjuka efter bad i Uddebosjön i söndags.

– Jag har inte kontaktat miljö- och hälsa, men mina två barn har också drabbats och ytterligare kompisar till dem, säger mamman.

Får planer förstörda

Hon säger att det vore jättetråkigt om fler får sina semesterplaner förstörda av magsjuka om det är något i vattnet.

– Jag och min son badade där i lördags och blev magsjuka bägge två natten till måndag, berättar ytterligare en pappa för Jnytt.

Therese Mattisson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Jönköpings kommun, säger till Jnytt att två barn har bekräftats sjuka.

– Den personen som har anmält säger att andra har blivit sjuka också, men det har vi inte fått bekräftat. Vi tar frågan på största allvar och precis nu är en person på väg ut för att ta prover, säger Mattisson vid 14-tiden på tisdagen.

"Bästa alternativet"

– Det senaste provet, som togs 12 juli, visade att vattnet var tjänligt. Det är det bästa alternativet på en tregradig skala. De andra alternativen är tjänligt med anmärkning och otjänligt.

Avråder ni från bad med tanke på vad som skett?

– Nej, vi avvaktar provresultatet och därefter får vi ta beslut. Vi hoppas få resultaten den här veckan. Om fler blir sjuka kommer vi att göra nya bedömningar, då kan vi fatta beslut om badförbud eller att avråda från bad.

Enligt uppgifter till Jnytt väntas provsvaren på vattnet komma under fredagen. Enligt obekräftade uppgifter ska kommunen ha fått in ytterligare fler fall där personer blivit sjuka. Det kan röra sig om elva personer som insjuknat.