I andra delen av Jnytt:s artikelserie, stafetten, fick ni läsa om Sandra Furulund som driver ett stressrådgivande företag i Jönköping. Detta då hon själv hade svårt att hitta hjälp när hon ville komma tillbaka till ett hållbart liv efter en tid av utmattning. Hon ville därefter att Amanda Thörn skulle bli nästa person att intervjuas i Jnytts artikelserie ”Stafetten”.

– Hon lyfter människor och gör dem starka i sig själva inifrån och ut. Amanda är en unikt fin person och som företagare själv lyfter hon andra företagare. Det har varit många gånger när jag hamnat i situationer och inte riktigt vetat hur jag ska göra och då har hon hjälpt mig och lyft mig. Jag undrar hur hon gör det, motiverade hon sitt val.

Inspireras av sin farfar

Jnytt möter upp Amanda Thörn på livsstilssalongen Klippcenter på Väster i Jönköping. Där hyr hon ett rum för sitt företag Skin and care by Amanda, sedan ett och ett halvt år tillbaka. Vid sidan om driver hon Lilla Margreth, som gör pedagogisk inredning för barn och dessutom är hon aktuell som barnboksförfattare.

Foto Alexandra Locking

Men allt började med en påhittig farfar som lät Amanda vara med och hjälpa till i polkagriskokeriet hemma i Gränna.

– Man kan väl säga att jag är uppvuxen i en företagarsläkt. Framför allt så var min farfar väldigt driven. Han startade bland annat Margrethe hus och Thörns kiosk i Gränna, och har även haft polkagriskokeri i stan. Senast uppmärksammades han i riksmedia när han monterade en hoverboard på sin rullator, säger Amanda Thörn.

– Jag känner igen mycket av honom i mig själv. Det där påhittiga och den starka arbetsviljan tror jag kommer från honom. Jag sa tidigt ”kan själv” till mina föräldrar.

Tyckte inte om skolbänken

Amanda Thörn var bara åtta år när hon tog sitt första sommarjobb.

– Då skulle jag plocka jordgubbar. Men jag minns också hur jag försökte sälja på grannarna egengjorda tidningar och blombuketter. Det var alla möjliga idéer, säger hon och skrattar åt sina minnen.

Att sitta vid en skolbänk var däremot ingenting för Amanda Thörn och på helger och lov hoppade hon gärna in och arbetade extra på polkagriskokeriet.

– Jag klarade mig i skolan, men det var inte min grej att läsa. Medan många av mina klasskompisar ville plugga vidare var jag sugen på att börja jobba.

Intresserade sig för hudvård

När Amanda var 11 år fick hon en praktikplats i butiken The body shop och hon berättar att hon redan då hade bestämt sig för att det var hennes framtida arbetsplats.

– När jag gick på mellanstadiet blev jag uppmärksammad på att många husvårdsprodukter testas på djur och det gick jag och några klasskompisar igång på. Så vi skulle samla in pengar till att försöka stoppa djurförsök och jag gick hem till mamma och tyckte att vi skulle slänga ut allt som fanns i duschen och bara handla på The body shop.

19 år gammal och klar med gymnasiet sökte Amanda vuxenpraktik i sin favoritbutik.

–The body shop var en väldigt attraktiv arbetsplats bland tjejer i min ålder, så det var inte lätt att få in en fot där. När jag hörde talas om att man kunde göra vuxenpraktik på företaget tänkte jag att det var en jättebra chans att visa upp vem jag är.

Amanda Thörn gav allt hon hade under sina tre praktikveckor i butiken och där inpå kom lägligt nog julhandeln och hon fick extrajobb.

– Om du vill ha ett jobb så gå in och säg att du jobbar gratis och visa vad du går för. Det är något jag verkligen förespråkar.

Stora visioner

Intresset för hudvård höll i sig och 24 år gammal utbildade hon sig till hudterapeut på Gilda skolan i Göteborg. Detta med stora visioner om att en dag kunna öppna ett eget friskvårdscenter.

Väl tillbaka i Jönköping tog hon kontakt med sin tidigare arbetsgivare på The body shop som då erbjöd henne att hyra ett rum i butikens behandlingslokal The green room i city. Det ena ledde till det andra och kort därefter blev Amanda även anställd som butikschef.

– Det var fantastiskt kul att motivera andra till att jobba. Men trots att jag trivdes otroligt bra så kände jag hela tiden att jag ville ta nästa kliv. Jag har hört att det är dags att gå vidare när man ligger på topp.

Öppnade egen praktik

År 2012 fick Amanda Thörn nys om en ledig lokal på Lantmätargränd och nya idéer började ta form.

– Det räcker med en sådan grej för att mitt huvud ska spinna loss. Man måste våga testa att följa sin dröm.

Processen gick snabbt och två månader senare startade Amanda Thörn företaget Skin and care by Amanda i den nya lokalen. Där erbjöd hon sina kunder hjälp med olika hudproblem, oönskad hårväxt, makeup och färgning av fransar och bryn.

Ett hårt bakslag

Men det blev inget stort friskvårdscenter som hon hade drömt om.

2015 blev Amanda Thörn gravid och gick hem på sin första föräldraledighet. Det blev inte alls som hon hade tänkt sig. Att ta in anställda för att täcka upp när hon själv var hemma blev en alldeles för dyr historia och det började blöda ur företaget.

– Jag var kanske lite naiv som trodde att jag skulle kunna gå hem och vara föräldraledig, konstaterar Amanda Thörn såhär i efterhand.

Hennes revisor sa till henne att situationen krävde omedelbara åtgärder och Amanda Thörn skulle bli tvungen att själv gå tillbaka till jobbet för att akut minska på utgifterna.

– Jag bröt ihop, för min första tanke var att jag skulle behöva lämna ifrån mig mitt barn och det fanns ju inte på kartan.

”Man löser mer än man tror”

Men Amanda Thörn tog nya tag. Hon och sambon bestämde sig för att börja pussla så gott de kunde och efter endast ett par månader började Amanda arbeta igen med en liten bebis på armen.

Hon berättar hur hon kunde sitta och vagga babybouncern med foten samtidigt som hon fixade ögonfransarna på en kund. Hennes mamma ställde upp med en extra famn i butiken så ofta hon kunde. Och det funkade bra.

– Man är ofta rädd för hur saker och ting ska bli, men genom det här har jag lärt mig att man ska våga ge sig in i nya saker. För man löser ofta mer än man tror.

Det tog tre år för Amanda Thörn att bygga upp företagets ekonomi på nytt och hon är glad över att vara tillbaka på banan igen.

I fjol valde hon att ta ett kliv tillbaka och lämna ifrån sig lokalen på Lantmätargränd. Istället flyttade hon in sin verksamhet hos Klippcenter som numera kombinerar sin frisörsalong med en liten butik och hudvård.

– Gud vad skönt kände jag då.

Numera hittar man Skin and care by Amanda på Klippcenter på Väster i Jönköping.

Foto Alexandra Locking

Lilla Margreth

Vid sidan om hudvårdsföretaget driver Amanda Thörn även företaget Lilla Magreth, som är en pedagogisk inredningspryl som gör familjebestyren enklare och roligare.

Inom såväl förskola som vård används bilder för att skapa trygghet och tydlighet kring rutiner. Amanda Thörn ställde sig frågan varför man inte gör detsamma hemma?

Namnet Lilla Margreth är lånat från Amandas farmor, en omtänksam dam som visste hur man håller ordning och reda.

– Jag minns bland annat att jag hjälpte farmor att kamma mattkanterna.

Illustrationerna är skapade av formgivaren och illustratören Tinna Ahlander med tanken att de också ska fungera som en vacker inredningsdetalj.

Varje kort har sin egen lilla hjältefigur som är specialist på att göra olika saker. Nu har några av figurerna även blivit böcker.

Foto Alexandra Locking

”Vet knappt var man sätter kommatecken”

Amanda Thörn kom i kontakt med Ehrlin bokförlag via en bokmässa för ett och ett halvt år sedan. De fastnade för hennes figurer och idéer och i januari släpps tre böcker för barn i åldrarna 3–6 år.

– Böckerna heter ”Hjälten Hjalmar tar på sig kläderna”, ”Räven Ralf borstar tänderna”, ”Hunden Edit tvättar tassarna”. Det är pedagogiska böcker med alla de små knep som jag själv tar till därhemma. Det är lite smågalet också. Jag ville göra något som även är roligt för oss vuxna att läsa.

– Så nu har jag alltså gått och blivit författare – jag som knappt vet var man sätter ett kommatecken. Men det gäller att omge sig med pigga människor som tror på ens idé och som kan hjälpa en att komma vidare. Nu får vi se hur det tas emot. Det hade varit kul att skriva fler böcker.

Men först och främst väntar något helt annat. I december ska Amanda Thörn nämligen bli mamma igen, och den här gången har hon en tydligt plan för hur hon ska kombinera arbetet med en nyfödd.

Lämnar över stafettpinnen

Avslutningsvis får Amanda Thörn själv nominera vem hon vill läsa om. Valet faller på författaren Carl Johan Ehrlin.

– Jag nominerar honom mest för att jag är så imponerad över att han aldrig gav upp kring sin bokidé ”Kaninen som så gärna ville somna”. Tror man så starkt på en idé så ger man inte upp förrän folk har förstått värdet i den. Carl Johan startade ett eget bokförlag för att miljontals människor ska få hjälp att få sina barn att somna och jag är säker på att en sådan person bjuder på fler imponerande saker. Jag vill veta mer om Carl Johan.

Relaterat till artikeln