Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många företag vill hjälpa med skyddsutrustning

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

F-Samverkan gick ut med ett upprop och frågade om näringslivet kunde förse kommunerna i länet med skyddsutrustning. Gensvaret? – Det har varit fantastiskt, säger beredskapsdirektör Fredric Jonson.

På torsdagen gav Fredric Jonson, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Jönköpings län, en samlad bild över situationen i länet med anledning av coronakrisen.

– Lägesbilen är ganska lik den förra veckan. Länsstyrelsen bedömer fortfarande att det är måttlig påverkan på den samhällsviktiga verksamheten. Det finns en förmåga att hantera både direkta och indirekta konsekvenser. Däremot har vi kommit närmare en betydande påverkan eftersom vi ser en riktning mot det på den samhällsviktiga verksamheten där vården står i fokus. Vi vet att det finns smittspridning inom kommunal vård. Om smittspridningen ökar kan det komma upp på en betydande nivå, säger han.

Påverkan på länet i övrigt anses vara betydande. Det grundas framför allt på påverkan på näringslivet med företag som visar på stora problem med finansiering, likviditet och ett högt antal varslade personer. Precis som Jnytt skrev förra veckan finns det signaler om ökad psykisk ohälsa.

Gick ut med förfrågan

1 april gick F-Samverkan ut med en förfrågan om företag på en lokal nivå kunde hjälpa till att skapa skyddsutrustning som efterfrågas efter samhällets behov.

Gensvaret lät inte vänta på sig. Minst 40 olika företag har hört av sig, enligt länsstyrelsen. Det handlar om befintliga lagervaror, import och möjlighet till omställning i produktionen.

– Vi har fått ett fantastiskt gensvar från näringslivet i länet. Det tillkommer nya företag hela tiden, säger Fredric Jonson.

”Kan inte göra affär med alla”

– Det är ganska komplicerat hur vi får fram material, framför allt till de kommunala verksamheterna. Det har skett flera inköp både från enskilda kommuner och F-Samverkan. Utifrån lägesbilden som finns och de information vi har är bedömningen att det finns tillräckligt med skyddsmaterial för att hantera situationen nu. Behovet är påtagligt men vi har ingen akut brist.

Enligt Fredric Jonson har inte alla som visat intresse för att skapa skyddsutrustning fått ett ja.

– Om många hör av sig om samma produkt kan vi inte göra affär med alla. Vi vill skicka signalen att alla blir sedda, men att inte all får en affär den här vägen nu. Däremot kan det bli aktuellt längre fram. Det är ett långsiktigt arbete, och andra aktörer kan bli aktuella längre fram. Det är ett av de prioriterande arbetena vi gör, säger han.