Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill starta eget – men tvekar

I Jönköpings län startades 2,1 procent fler företag under årets första nio månader, jämfört med 2018. Många drömmer om att starta eget, men rädsla för ekonomisk otrygghet och krångliga regelverk sätter käppar i hjulen, visar en ny undersökning.

En ny Sifoundersökning på uppdrag av Visma visar att var tredje svensk, 30 procent, drömmer om att starta företag. Bland unga mellan 18 och 29 år lockas hela 43 procent av det.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att Sverige ska fortsätta att må bra även på sikt behöver fler vilja och våga ta steget till eget, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

I Jönköpings län startades 1 274 nya företag januari-september i år, vilket alltså är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma period 2018.

Större andel män vill starta

Mätningen visar att drömmen om eget företag fortfarande är vanligare bland män än kvinnor: 36 procent av männen uppger att de vill bli företagare, jämfört med 24 procent av kvinnorna.

Bland de som vill starta eget företag uppger mer än hälften, 56 procent, att rädsla för ekonomisk osäkerhet i samband med exempelvis sjukdom är ett viktigt skäl till att de hittills har avstått.

En stor andel svarar också att krångliga regelverk (43 procent) och svårigheter att få fram startkapital (36 procent) står i vägen för deras företagsdrömmar.

Trenden har vänt

– Tack vare moderna digitala verktyg är det lättare än någonsin att starta och driva sitt eget företag. Då är det inte rimligt att vi låter rädsla för en otrygg tillvaro skrämma bort så många från att förverkliga sina idéer, säger Boo Gunnarson.

Nyregistreringen av företag har minskat i Sverige de senaste åren, men nu ser trenden ut att vända, menar Visma. Under januari-september har omkring 48 000 nya företag startats i Sverige, vilket är en ökning med 3,7 procent jämfört med samma period 2018.