Under ett antal timmar på söndagen var Länsstyrelsen på plats i Huskvarna där de guidade bland rödinglek. Och vid "Spinnet" i Habo och Massdammen i Norrahammar där öringen leker.

– Öringen mår förhållandevis bra, det går väldigt bra för öringen faktiskt. Vi har genomfört mycket restaureringsarbete runt om Vättern och i vattendrag. Den har återhämtat sig väldigt bra och det är kul.

– Rödingen återhämtar sig också rätt bra. Men den är fortfarande i en återhämtning och stammen är sårbar, säger Malin Setzter som var på plats i Huskvarna.

Det är ändrade fiskeregler i kombination med ett omfattande arbete i bäckar och åar som rinner ut i Vättern som ökat fiskbestånden. Setzter berättar för Jnytt att det finns flera anledningar till att rödingen leker vid hamnen i Huskvarna.

– De har ett flertal lekplatser och leker på 1-5 meters djup. De vill att bottenmaterialet ska vara stora stenblock blandat med mindre småstenar. Detta är en sådan plats. Det är ingen naturlig lekplats, men de har hittat hit. De viftar ner romkornen mellan stenarna så de ligger där tills de kläcks i vår.

Varför gör Länsstyrelsen en grej av detta och lockar hit folk?

– Vi vill visa våra nära och långväga besökare att Vättern är unik. Rödingen är en art som vi vill lyfta fram, den har funnits här länge och vi vill att den ska finnas länge till. Vi vill upplysa folk om hur den lever, avslutar Malin Setzter.