Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ville se rödingen leka

Kallt och stundtals riktigt blåsigt. Men trots det var det inga sura miner när rödingen och öringens dag arrangerades på flera ställen i kommunen.

I Hovslätt kunde man titta på öringleken vid hembygdsgården och i Habo var det Spinnet som gällde.

I Huskvarna hamn passade också många på att försöka få en skymt av de färgglada öringarna som leker på grunt vatten. En del lyckades, andra inte.

- Jag har inte sett en fisk än. De verkar försvinna när jag kommer, skrattade Martina Carlgren som var på plats med sina barn.

- Vi har varit här tidigare år också så jag är inte speciellt ledsen. Jag tycker det är skönt att komma ut lite även om det är kallt.

Leker på hösten

Hösten är perioden då rödingen leker på grunt vatten i Vättern. För rödingen är det betydligt jobbigare när den vandrar upp i de vattendrag som mynnar ut i sjön.

Som vanligt fanns Länsstyrelsen på plats och delade ut både papper, foldrar och planscher med fiskar.

Om det var besvärligt förra året att se fisk så gick det lättare i år. En hel del personer som Jnytt pratade med hade sett röding.

- Lägg dig raklång på bryggan och titta under den. Då är chansen god att du får syn på fisk, sa en expert på området.