Annons

Annons

Annons

När den som älskar slår

Manifestation för osynliga kvinnor i Jönköping – Petra är en av dem som är gömda: ”Vi är förbannat trötta på det här”

På söndagskvällen placerades flera par gråmålade skor ut framför tingsrätten och vid kanalen i Jönköping. Skorna är en symbol för de kvinnor som tvingas leva gömda, ofta under hotet att skadas eller dödas av sina våldsamma ex-partners, papporna till sina barn.

– Vi finns där ute i samhället men vi syns inte, vi är mitt ibland er alla, säger Petra, en av initiativtagarna till nätverket Gömda kvinnor.

Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Privat, Helena Wrete

Annons

”Vi är 800 kvinnor som lever gömda för att våra förövare sällan dör. Är det rättvist?” står det på skylten intill de grå skorna vid Munksjöns strandpromenad. 800 kvinnor syftar till hur många kvinnor som lever med skyddad folkbokföring, en av tre typer av skyddad identitet.

Bild: Privat

Petra kan inte säga sitt riktiga namn eller vilken ort hon bor på. Sedan flera år tillbaka lever hon med skyddade personuppgifter, ständigt beredd att fly om hennes position skulle röjas. Hon är en av initiativtagarna till rörelsen Gömda kvinnor som protesterar mot hur samhället hanterar våldsutsatta kvinnor i behov av skydd.

Tekniskt fel

Vänligen försök igen senare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan