Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Människor stänger dörrar för varandra”

På världspoesidagen framförde ett trettiotal studenter från Jönköpings folkhögskola dikter på sina hemspråk på Stadsbiblioteket i Jönköping. Nasim Jalali var en av dem. – Min dikt handlar om hur vi människor stänger dörrar för varandra, säger hon till Jnytt, strax innan hon ska kliva upp på scenen.

För fjärde året anordnas diktläsning i samband med världspoesidagen på Stadsbiblioteket i Jönköping. Vid lunchtid på torsdagen samlades ett femtiotal åskådare framför Lilla scenen för att lyssna till dikter framförda på flera olika språk, bland andra persiska, arabiska, thai, tigrinja, spanska och engelska.

Dikterna framfördes av ett trettiotal studenter från Jönköpings folkhögskola.

Först ut på scenen var Nasim Jalali med sin dikt ”Defekt kretslopp”. Hon läste den på persiska och efteråt fick publiken höra samma dikt på svenska – då framför av en annan student.

– Min dikt handlar om hur vi människor stänger dörrar för varandra och om kampen att öppna de här dörrarna på nytt, säger Nasim Jalali och fortsätter:

– När jag skrev dikten tänkte jag på hur många människor som kämpar för sina liv och på hur vi borde vara mer snälla och hjälpsamma mot varandra.

Nasim berättar att hon har en mamma som är poet och som har gett ut en egen diktsamling. Dock är hon självkritisk och tror inte att talangen har gått i arv. Men hon tycker samtidigt att dagens initiativ är spännande.

– Det är väldigt intressant att lyssna till det olika rytmerna i språken.

Ewa Wahlgren på Stadsbiblioteket är initiativtagaren bakom arrangemanget. Hon tycker att diktläsning på världspoesidagen är ett av bibliotekets bästa event.

– Det är otroligt härligt att få höra en dikt som är uppläst på ett hemspråk och sedan översatt till svenska. Det är som musik, säger hon.

Jnytt-tv: Se och hör Nasim Jalali framföra sin dikt ”Defekt kretslopp” på Stadsbiblioteket i Jönköping.