Linköping firar sitt första av två mål i cupsegern mot Mariebo, som gav de allsvenska serieledarna bra motstånd.

Foto Peter Gustafsson

Foto Peter Gustafsson

Foto Peter Gustafsson

Foto Peter Gustafsson

Foto Peter Gustafsson

Foto Peter Gustafsson

Foto Peter Gustafsson

Foto Peter Gustafsson

Foto Peter Gustafsson

Foto Peter Gustafsson

Foto Peter Gustafsson

Foto Peter Gustafsson

På onsdagskvällen gästade ingen mindre än de regerande svenska mästarinnorna Linköping Stadsparksvallen för match mot division 1-laget Mariebo IK i Svenska cupens tredje omgång.

Gästerna från Östergötland rivstartade matchen, och hemmamålvakten Evelina Kimmehed fick göra en jätteräddning på hörna redan efter tre minuter.

Tre minuter senare tvingades Kimmehed plocka bollen ur nätmaskorna sedan landslagsspelaren Marija Banusic skruvat in en frispark direkt i mål.

– Det var ett fint frisparksmål. Det är klart att det kändes att få det målet mot oss, men vi hängde inte läpp för det. Vi hade en del i första halvlek och kände att vi var med i matchen. Jag tror att alla kände att ett mål i baken inte gör något utan att det bara var att kriga på, säger Sabina Ravnell.

Ställde över flera spelare

MIK lät sig inte nedslås av det tidiga baklängesmålet utan repade mod och spelade jämnt med Linköping under stora delar av första halvlek. Sabina Ravnell hade två farliga målchanser som hon inte lyckades förvalta mot ett Linköping som ställde över flera av sina tongivande spelare.

– Jag tror att jag hann tänka för mycket. Det blir så ibland, och det är synd. Jag visste att jag inte hade lika mycket tid på mig som jag brukar ha, och det gjorde att jag blev lite stressad, säger Ravnell.

Hur mycket grämer du dig att du inte fick göra ett mål i kväll?

– Jag vet att det var nära, jag få sätta chanserna nästa gång i stället.

Även andra halvlek bjöd på en relativt jämn matchbild. MIK fortsatte att vaska fram några chanser, framför allt genom Rahwa Mehari Solomun, utan att lyckas kvittera. Linköping var inte alls ofarligt och hade bland annat två skott i målställningen – och till slut kom matchens andra mål.

Efter 84 minuter utökade bortalaget ledningen när Emmaliina Tulkki var sist på bollen efter en hörna.

”Överraskade dem”

0-2 stod sig, och det innebär att cupäventyret är över för MIK för den här gången. Linköping, som jagar sitt andra raka SM-guld, får spela i Svenska cupens gruppspel under 2018.

– Vi gick in i matchen med inställningen att försöka ge dem en så bra kamp som möjligt. Jag tror inte att de väntade sig ett sig sådant motstånd, det kändes som att vi överraskade dem. Vi höll ihop laget och krigade på, säger Ravnell.

Vad tar ni med er från den här matchen?

– Vi tar med att vi har det i oss, att vi kan om vi vill. Trots att vi förlorade känns det inte så mycket.

Matchen sågs av inte mindre än 1 207 personer, vilket är nytt klubbrekord för damfotboll i Jönköping. Det ska sägas att det var fritt inträde, något som var möjligt tack vare stöd av flera olika sponsorer.

– Det är jättekul, känns sjukt att det kom så många. Det trodde inte jag, säger Sabina Ravnell.