Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martina sadlade om till hästmassör

När undersköterskan Martina Ståhl fick en dotter med stora funktionsnedsättningar blev hon tvungen att omvärdera sin tillvaro. Det blev svårt att få ihop livet efter föräldraledigheten och hon tog då beslutet att sadla om och göra något som hon alltid drömt om.

Martina Ståhl, 29 år, är uppvuxen på en gård i Rogberga, strax utanför Jönköping, och hon har haft hästar så länge hon kan minnas.

– Jag har alltid haft ett jättestort hästintresse och det har alltid varit det som jag har levt för, säger hon till Jnytt.

Drömmen om att starta ett eget företag inom hästbranschen har funnits med henne sedan barnsben, men efter gymnasiet kändes klivet för stort. Hon utbildade sig istället till undersköterska och fick jobb på intensivvårdsavdelningen på Länssjukhuset Ryhov.

Vändningen kom när hon fick en dotter med stora funktionsnedsättningar.

– När jag skulle börja jobba efter föräldraledigheten kändes det svårt att få ihop livet. Jag insåg att jag inte skulle kunna gå tillbaka till mitt tidigare jobb och började göra lite efterforskningar inom hästbranschen.

Det var så hon kom i kontakt med hästmassagen.

– Jag kände direkt att det var min grej och bestämde mig för att satsa på den dröm som jag alltid har haft om att starta eget.

Sagt och gjort. I maj påbörjade Martina en distansutbildning inom hästmassage i Växjö. Det blev en intensiv sommar, som bland annat innebar 50 timmar elevmassage, och i september kunde hon äntligen titulera sig som diplomerad och certifierad hästmassör. Hon startade företaget Horses of Steel.

– Många hästar får problem med hältor och ryggont och tas bort alldeles för tidigt. Det är synd. Nu har jag fått lära mig vad mycket man kan förebygga med hästmassage.

”Kan inte tala om var de har ont”

Men vad är då hästmassage? Precis som hos oss människor handlar det om att mjuka upp spända leder och muskler. Martina berättar att knådandet också är skönt och avslappnade för hästarna. Dessutom hjälper massagen till i skadeförebyggande syfte.

– Hästar kan ju inte berätta om de har ont någonstans. Som massör kan jag upptäcka överansträngningar och på så sätt förebygga skador. Upptäcker man skadan i tidigt skede är det också lättare att se vad den beror på.

Martina rekommenderar att man gör massage mellan en gång i månaden till en gång varannan månad.

– Väntar man för länge kan en spänning sprida sig till en större del av kroppen och då är det svårt att hitta kärnan till problemet.

Ersätter inte en veterinär

Martina understryker att hon som hästmassör aldrig kan ersätta en veterinär.

– Mitt jobb är att förebygga och upptäcka problem, och stötta upp i rehabiliteringsfasen.

Hon berättar att hon hittills har mötts av positiv respons från sina kunder.

– De återkommer och det ser jag som ett väldigt gott betyg.

Vill bredda sin kompetens

Nyligen kompletterade Martina sin utbildning genom att läsa till laserterapeut.

– Under hösten har jag träffat flera hästar med skador där jag har känt att jag skulle vilja ta till det där lilla extra utöver massagen. Laserbehandlingen ger ytterligare uppmjukning av muskler och leder, och kan även behandla kronisk och akut smärta. Jag har redan sett goda effekter av det.

Samma laser går dessutom använda på hund och människa.

– Jag kommer även utbilda mig till hundmassör. Många hästägare har hund och den här tjänsten har varit efterfrågad.

Är folk villiga att lägga pengar på massage till sina husdjur?

– Jag märker att folk blir mer och mer medveten om att man i längden sparar pengar genom att lägga dem på förebyggande vård. Man kan åtgärda ett problem innan det bli så allvarligt att det kräver höga kostnader från veterinär.

– En frisk häst är en billig häst och en frisk häst får du genom massage.

I dag bor Martina på en liten gård strax utanför Tenhult tillsammans med sin man och deras två döttrar. På gården har familjen även uppfödning och utbildning av unghästar. Givetvis ser Martina till att de egna djuren får massage med jämna mellanrum.

– Mitt mål är att hjälpa fler att upptäcka hur bra massagen är.