Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mässlingspartyn - en fara för livet

På Facebook kan man läsa om så kallade mässlingspartyn. Där träffas föräldrar med barn som smittats med mässling med andra familjer och barn i syfte att föra smittan vidare. Nu varnar Region Jönköpings län för denna typ av smittspridning, som kan leda till svåra komplikationer.

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarna som finns, det är en sjukdom som kan medföra svåra komplikationer som hjärnhinneinflammation eller lunginflammation.

I Sverige vaccineras idag nästan alla barn mot mässling då barnen är 18 månader. Men det finns en liten minoritet föräldrar som av olika anledningar väljer att inte vaccinera sina barn.

Den senaste tiden så har föräldragrupper i sociala medier bjudit in till så kallade mässlingspartyn. Barn som saknar skydd mot mässling har erbjudits att träffa barn med förmodad mässling, avsikten är att de ovaccinerade barnen ska smittas. Men att medvetet utsätta någon för smitta är mycket olämpligt.

Stor risk

- Att delta i något sådant är förstås att utsätta sitt barn för stor risk, då mässling är en allvarlig sjukdom där ungefär en av tjugo drabbas av komplikationer som lunginflammation eller encefalit (hjärnhinneinflammation reds amn) skriver Smittskyddsenheten på Region Jönköpings län

– Det är riskabelt och olämpligt att medvetet utsätta barn för mässlingssmitta. Det finns ett väl beprövat vaccin som är säkert och effektivt. Den som har frågor inför vaccinationen kan diskutera med sin sjuksköterska på BVC eller skolsköterskan inom elevhälsan eller söka information som står på gedigen vetenskaplig grund, säger Ann Lindstrand på folkhälsomyndigheten.