Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket planerar att stänga kontoret i Jönköping

Antalet personer som söker skydd i Sverige har sjunkit kraftigt de senaste åren. Coronaviruset har gjort att det minskat ytterligare. Detta gör att Migrationsverket planerar att stänga sitt kontor i Jönköping under 2021.

Migrationsverket informerar i ett pressmeddelande att de avser lämna flera orter i Sverige, bland annat Jönköping.

Migrationsverkets prognos för antalet asylsökande har i år sänkts från 21.000 till 13.000 personer. Behovet av tillfälliga bostäder fortsätter därför att minska i allt högre takt, vilket innebär att behovet av Migrationsverkets lokala närvaro minskar.

– Antalet öppna asylärenden har minskat på grund av avarbetning och färre nya asylansökningar. Med ett minskat uppdrag blir det naturligt att vår lokala närvaro också krymper, säger Tobias Lundin, tf. regionchef i Öst.

– Vi måste anpassa oss efter de förutsättningar som råder och bli en mindre och mer effektiv myndighet. Anpassningen har pågått de senaste åren och påverkar både kontor i våra storstäder och på mindre orter.

Enligt förslaget ska verksamheten på kontoret i Jönköping vara avvecklat till slutet av nästa år.

– Det är ett tungt besked att både lämna och ta emot. Jönköping har en välfungerande verksamhet med uppskattade medarbetare. Att just Jönköping blev aktuellt har att göra med att vi sedan en tid tillbaka har avvecklat många tillfälliga boenden, och den avvecklingen kommer att fortsätta, säger Tobias Lundin.

Fyra kontor på fyra orter har föreslagits; Mariestad, Borås, Jönköping och Högsby. Nästa steg är att göra riskbedömningar och konsekvensanalyser för varje ort.

Beslut i september

Ett eventuellt beslut om avveckling kommer att fattas av Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i mitten av september.

– Om det blir ett beslut om avveckling inleds en omställningsprocess med förhandlingar, eventuella omplaceringar och andra åtgärder. Först efter det kan vi säga något om hur många som riskerar bli uppsagda, säger Tobias Lundin.

Efter flyktingkrisen 2015 har antalet asylsökande minskat, och myndigheten har successivt anpassat verksamheten efter de nya förutsättningarna. Sedan 2016 har Migrationsverket kontinuerligt avvecklat tillfälliga bostäder i takt med att färre människor söker skydd i Sverige samtidigt som allt fler har fått beslut i sina ärenden.

Kan beröra ytterligare orter

Avvecklingen bromsades tillfälligt i våras på grund av spridningen av coronaviruset. Syftet från myndighetens sida var då att undvika trångboddhet eftersom det anses öka risken för smittspridning.

Nu återupptas avvecklingen, och i högre takt än tidigare för att kompensera den kraftiga minskningen av antalet asylsökande. Det innebär att fler orter där det finns tillfälliga boenden kan komma att påverkas framöver.

FAKTA

Det har föreslagits att kontoren på följande orter ska läggas ned:

Mariestad (Västra Götalands län) – en enhet

Borås (Västra Götalands län) – en enhet

Jönköping (Jönköpings län) – två enheter

Högsby (Kalmar län) – en enhet

Varje enhet har ett 20-tal medarbetare.

En eventuell stängning av verksamheten på de fyra orterna säger inte något om hur många medarbetare som kommer att behöva sägas upp.

I juni 2020 hade Migrationsverket 20 054 boendeplatser, fördelade mellan anläggningsboende, korridorsboende och ankomstboende. Planen är att verket i januari 2022 ska ha 10 961 boendeplatser, det vill säga närmast en halvering.