Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missade analys - fick hudcancer

Sjukvården opererade bort en hudförändring men skickade ingen analys. Ett år senare återkom den manlige patienten, och utredningen visade malignt melanom. Nu anmäls händelsen enligt lex Maria.

En man uppsökte sin vårdcentral hösten 2017 för ett födelsemärke som börjat klia och blöda. Läkaren som opererade patienten gjorde bedömningen att det handlade om en godartad förändring och skickade därför inte denna för analys.

Ett år senare återkom mannen eftersom han hade fått en ny lättblödande förändring på samma ställe. Den läkare som träffade patienten misstänkte nu ett malignt melanom och patienten blev på nytt opererad.

Påverkat prognosen

Utredningen visade ett malignt melanom med spridning till lymfkörtel. Riktlinjerna för handläggning av pigmenterade hudtumörer anger att mikroskopisk analys alltid skall göras när ett födelsemärke opereras bort. Genom att riktlinjen inte har följts vid den första kontakten har diagnosen och den fortsatta handläggningen fördröjts i cirka ett år och detta kan i sin tur ha påverkat prognosen.

Region Jönköpings län, Vårdcentralerna Bra Liv, har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.