Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Monopoliseringen av ambulansflygen är en skam

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.
Foto: Svenskt Ambulansflyg.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pär Grännö

Annons

Snart börjar de flyga, de nya svenska ambulansflygplanen. Som en av 21 delägare är Region Jönköpings län med och finansierar ett dråpslag mot det fria näringslivet när de privata ambulansflygen avskaffas i ett bräde.

Det nya bolaget, Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, KSA, kommer att driva de sex flygplanen som har en prislapp på 700 miljoner kronor och ska utgå från Stockholm, Göteborg och Umeå. Därutöver anställs 42 piloter samt 48 sjuksköterskor på halvtid. Jönköpings län har alltså varit med om att starta ett mindre flygbolag helt med skattemedel, när det finns i dag fullt fungerande och ypperliga privata alternativ. Jönköpings län och KSA utkonkurrerar därmed beprövad teknisk kompetens. I stället för att ta tillvara på befintliga system och erfarenhet ska alltså 21 regioner genom ett monopolbolag utkonkurrera privata företag.

Annons

Annons

Skandalprojektet, som i praktiken helt flugit under radarn utan nationell granskning, är en monopolisering av ambulansflygen där skattepengar används för att vingklippa privata alternativ och leverantörer.

Under onsdagen kunde Sydsvenska Dagbladet rapportera att Region Skåne försökt att dra sig ur projektet, men misslyckats (20/10). För Region Jönköpings län hade det säkert varit mycket svårt att ställa sig utanför givet KSA, vilket är ännu ett tecken på projektets felräkning.

KSA borde aldrig ha startats. Och om planen inte räcker till eller patientsäkerheten hotas är det inte säkert om det kommer finnas några privata alternativ kvar som kan bistå. För det har Region Jönköpings län med övriga regioner sett till.

Annons

Annons

Till toppen av sidan