Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan slog larm innan mordet

 
Mordet på EU-migranten
Visa alla artiklar

Den 16-åriga pojke som misstänks för mord på EU-migranten Gica i Huskvarna var känd hos socialtjänsten sedan flera år tillbaka, rapporterar P4 Jönköping. – Vi har gett bistånd till en speciell skolplacering, men kunde vi ha gjort mer? säger Eric Winbladh (S), tjänstgörande ordförande i socialnämnden, till radion.

Den nu mordmisstänkte 16-åringens tidigare grundskola har bland annat gjort tre orosanmälningar till socialtjänsten och en polisanmälan. Polisen inledde en förundersökning, men den lades ner.

Nu ska socialnämnden granska ifall man borde ha ingripit och gett pojken stöd, skriver P4 Jönköping.

– Vad har vi gjort, och vad kunde vi ha gjort bättre så att detta inte skulle ha hänt? Det måste vi nu utvärdera. Vi har gett bistånd till en speciell skolplacering, men kunde vi ha gjort mer? säger Eric Winbladh (S), tjänstgörande ordförande i Socialnämnden för område öst i Jönköpings kommun, till radion.

Enligt SVT Nyheter Jönköping har de sociala myndigheterna gjort sju utredningar kring pojken. Utredningar som sträcker sig flera år tillbaka.

Fortsatt häktad

Den 16-åringa pojken och ytterligare en pojke under 15 år misstänks ha mördat den hemlöse EU-migranten Gheorghe ”Gica” Hortolemei-Lupu i Huskvarna i början av augusti. Som Jnytt har rapporterat om tidigare ska mannen ha trakasserats under en längre tid, innan han dog.

16-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord den 30 augusti. Under måndagen var nya häktningsförhandlingar i hovrätten, och rätten beslutade då att pojken skulle vara fortsatt häktad. 16-åringen nekar till brott.

– Vi befinner oss just nu i ett utredningsläge som är en period som sker i varje utredning. Det innebär att vi genomför en stor mängd förhör, både planerade och nya förhör. Det är förhör som också leder till nya förhör. När vi gör omförhör behöver vi kontrollera vad som sagts i ett tidigare förhör, berättar Stefan Sundling, chef för polisens grova brott-grupp, till Jnytt.

Polisen väntar just nu svar från den tekniska undersökningen som gjorts. Då det handlar om unga personer som kopplas till mordet så uppges det ställa extra krav.

– Det här är ett ärende som rullar på och där vi använder oss av personer med hög kompetens som är vana vid att hantera sådana här ärenden. Vi har ett bra samarbete med åklagare. Det är ju inget vanligt ärende då det är så många unga inblandade. Det bygger på en noggrannhet och att vi är professionella, säger Stefan Sundling.

Samlat in 134 000 kronor

Mordet har rört upp många känslor i Huskvarna, speciellt sedan det stod klart att familjen inte hade råd att frakta hem Gicas kropp till Rumänien. På bara några dagar har privatpersoner tillsammans med Kyrkhjälpen i Huskvarna samlat in drygt 134 000 kronor från människor i hela landet, uppger nu SVT Nyheter Jönköping.

– Det är helt fantastiskt. Vi är överväldigade över hur mycket pengar som samlats in på så kort tid, säger Irene Linddahl på Kyrkhjälpen i Huskvarna till SVT.

Pengarna uppges räcka för att frakta hem kroppen så att Gica kan begravas i Rumänien. Eventuellt överskott från insamlingen ska, i samråd med upphovspersonerna till insamlingen, gå till utsatta EU-medborgare som finns i Sverige och i Europa.

– Jag är väldigt tacksam för insamlingen och vill verkligen tacka kyrkan och alla människor som har skänkt pengar, säger "Gicas" bror Ioan Basu-Hortolomei till jp.se.