Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörkade att maken bodde i lägenheten

Artikel 5 av 5
Förtroendekrisen för Emma Carlsson Löfdahl
Visa alla artiklar

Nu har det kommit nya uppgifter kring riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls uppmärksammade lägenhetsersättning. Enligt Aftonbladet hyrde hon makens lägenhet – trots att han bodde där.

För tre veckor sedan avslöjade Aftonbladet hur Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot från Eksjö, hyrt sin makes bostadsrätt för 13 000 kronor i månaden trots att avgiften bara låg på 2 500 kronor.

Totalt har Carlsson Löfdahl fått 103 000 kronor för att hyra lägenheten och L-toppen har enligt tidningen plockat ut drygt 463 000 kronor i bidrag sedan 2013.

På onsdagsmorgonen rapporterade Aftonbladet att Carlsson Löfdahls make har bott i lägenheten, trots att han hyrde ut den. Han uppges ha hyrt ut lägenheten till hustrun för omkring sex gånger så mycket som ordinarie månadsavgift.

Det går stick i stäv med uppgifterna som lämnades till riksdagen. Där framgår det att det är Carlsson Löfdahl och hennes mamma som är hyresgäster.

– Han var här och jobbade. Jag vet det eftersom jag själv träffade honom och jag vet att han bodde i lägenheten. Han behövde den också, säger en tidigare affärspartner till tidningen.

Om det här stämmer har Carlsson Löfdahl inte rätt till hela bidragsbeloppet som hon fått av riksdagen för hyra av lägenheten.

Inlett förundersökning

Så sent som på tisdagen kom beskedet att åklagare har beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt bedrägeri. Det finns i dagsläget emellertid ingen konkret brottsmisstanke mot någon person.

– Med hänsyn till sekretess kan jag inte berätta vad som ligger till grund för mitt beslut att inleda förundersökning, eftersom det skulle riskera att skada brottsutredningen. Av samma skäl kan jag heller inte berätta vilka utredningsåtgärder som nu inledningsvis ska vidtas, sade vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren i en kommentar.

Emma Carlsson Löfdahl har lämnat Liberalerna men sitter kvar i riksdagen som politisk vilde.

Läs även: