På tisdag tas budgeten för nästa år i kommunfullmäktige och innan dess ska styret i Mullsjö kommun vara klart.

Under fredagen träffade allianspartierna Sverigedemokraterna och Mullsjö framtid för att diskutera lösningar för det framtida styret i Mullsjö kommun. Sverigedemokraterna sade till P4 Jönköping att de haft mötet, men kommenterade inte vad som sades.

Sverigedemokraterna uppgavs se två alternativ, antingen att SD blev en aktiv del av styret eller att de är i opposition. De kan inte tänka sig att passivt stödja alliansen.

Möte med S

Samtidigt avslöjade P4 Jönköping att Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet bestämt sig för att styra ihop i Mullsjö kommun. Ihop har de 17 av 35 mandat i fullmäktige och genom valteknisk samverkan med Miljöpartiet och Vänsterpartiet säkrar de styret.

Enligt radion har Kristdemokraterna sagt att de inte vill styra ihop med Sverigedemokraterna och att Moderaterna inte vill ha med KD längre och att de då gjort upp med Socialdemokraterna. Centerpartiet uppges inte heller vilja samarbeta med Sverigedemokraterna eller Mullsjö framtid och har också haft möte med Socialdemokraterna.

"Inte vad vi tänkt oss"

På söndagskvällen bekräftades det att Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet kommer att bilda ett majoritetsstyre under den kommande mandatperioden.

Fyrklövern får 18 av 36 mandat och det räcker för att styra utan ytterligare samarbeten.

Därmed tvingas Moderaterna gå i opposition.

– Det är väl inte vad vi hade tänkt oss från början, men med rådande omständigheter har vi bestämt oss för att gå i opposition. Det är en jobbig sits, att det har blivit såhär. Vi får se vad det här mynnar ut i, politiskt och verksamhetsmässigt för den här kommunen, säger gruppledaren Fredrik Samuelsson till P4 Jönköping.

Moderaterna har, enligt Samuelsson, tackat nej till att ingå i en valteknisk samverkan med Mullsjö framtid och Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna i Mullsjö har ihop med Mullsjö framtid haft möte med alliansen i Mullsjö kommun.

Foto Vilhelm Stokstad/TT

Relaterat till artikeln