Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MP: "Blockpolitiken förstelnar"

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Miljöpartiet hade ett tungt val både på riskplanet och lokalt. I Jönköpings kommun tappar de två mandat i kommunfullmäktige, från sex till fyra. - Det är jättetråkigt naturligtvis, säger Margareta Sylvan, partiets språkrör i Jönköping.

Miljöpartiet tappade mark i årets val. Det lokala språkröret Margareta Sylvan säger till Jnytt att hon inte hade jättehöga aspirationer inför valet, men att hon trodde på ett bättre resultat än vad det nu blev, framförallt i Jönköping.

- Det är roligt på riksplanet att vi klarade spärren. Sen har jag tittat på kommuner i samma storlek som Jönköping hur det har gått för Miljöpartiet och det är likadant överallt, vi har tappat lika mycket på alla ställen, säger Sylvan till Jnytt.

Varför tror du det har blivit så?

- Det måste vara en effekt av riksdagen. Det är lite så det blir när man som litet parti sätter sig med ett parti med muskler, det kommer med ett pris. Sen tror jag vi har varit dåliga på att kommunicera, både lokalt och på riksplanet.

Vad hade ni kunnat göra annorlunda?

- Vi har haft en del framgångar lokalt som vi inte kommunicerat ordentligt. Vi var initiativtagare till att rädda Axamoskogen, vi kämpade mycket med biogasen. Nu blev den inte kvar i kommunens ägo, men vi var med och initierade att ta in privat intresse för att fortsätta. Det finns frågor som vi faktiskt kämpat för och det kunde vi varit bättre på att berätta.

"Bra om partierna inte låser sig"

I valet till kommunfullmäktige i Jönköping blev Socialdemokraterna största parti. Alliansen får totalt 39 mandat, de rödgröna 32 och Sverigedemokraterna 10. Margareta Sylvan tycker det är för tidigt att säga hur kommunen borde styras, men säger att hon skulle föredra blocköverskridande samarbete.

- Det hade vi önskat och jag tror det är bra för kommunen om partierna inte låser fast sig. Jag tycker blockpolitiken är förstelnande.

Tidigare har MP styrt tillsammans med Alliansen i Jönköping, kan det vara aktuellt igen?

- Jag skulle varken säga bu eller bä till det i detta skede. Vi ska vara öppna för att prata. Sen är risken att om vi går in i ett rent Allianssamarbete att vi försvinner likt MP gjorde på riksplanet. Att gå in i en så stark konstellation kan vara problematiskt.