Kineser och robotar har en sak gemensamt, när de arbetar med gruvor. De blir inte medlemmar i fackförbundet IF Metall.

IF Metall trycker nu på statsminister Stefan Löfven för att regeringen ska vara positiv till nya gruvor. Deras motivering är att det ger nya jobb.

Gruvan i Norra Kärr kan tidigast komma igång om 10-15 år, efter det att alla rättsliga processer är klara. Då kommer det inte bli många arbetstillfällen; för då kommer robotarna ha tagit över många arbetsuppgifter i gruvorna. Det kan vem som helst med lite sunt förnuft förstå.

Det pågår redan ett omfattande arbete i Sandvik och Atlas Copcos eget bolag för gruvverksamhet för att komma igång med robotiseringen. Det är naturligtvis pengarna som styr. Kineserna har också fokus på robotisering, att användas både i sitt eget land och även vid verksamhet i andra länder, som de finns eller kommer att vara verksamma i.

Och det är kanske därför som Swedbank via Robour är den näst största aktieägaren i Leading Edge Materials Corp (LEM), ett kanadensiskt bolag som nu via sitt prospekteringsföretag Tasman Ltd prospekterar för att få tillstånd en gruva i Norra Kärr. Att det som åtminstone förr var folkets bank placerar sina pengar i sådana sammanhang är ytterligare ett bevis för att banken spårat ur. Swedbank har tydligen glömt att den allra största kunden är alla småsparare. Och ordet etik kan inte banken ens stava till längre.

Ett och annat jobb kan det säkert bli till några kineser - om de nu får köpa gruvan. Det mesta av arbetet kommer dock att utföras av robotar.

Vill IF Metall ha fler medlemmar och utveckla sin verksamhet, så bör de tänka till och tänka om när det gäller gruvorna. IF Metall bör också ta sig en funderare på hur de ser på Swedbanks framtida verksamhet. En sak är säker: det behövs en förändring om inte bankens största kund: småspararna ska lämna Swedbank.

Hans Mannefred

Folkbildare/fristående samhällsdebattör