Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan vi hjälpa ännu fler

Pensionärsorganisationerna (PRO, SPF Seniorerna, SKPF och RPG) har tillsammans 124 lokala pensionärsföreningar runt om i länet. En enorm resurs som gör mycket nytta för t.ex. ensamma äldre.

Nu får vi 2,2 miljoner i stöd av Allmänna Arvsfonden för projektet ”Uppsökande verksamhet för att hjälpa äldre med svår, ofrivillig ensamhet”. Det innebär nya fantastiska möjligheter att hjälpa fler ensamma äldre.

Det är ett mycket angeläget projekt eftersom Covid-19 har lett till att ensamheten hos många äldre blivit ett större problem under våren.

Vi vill i första hand försöka hjälpa de ensamma som av olika skäl inte ”orkar ta sig ut”, de som inte kommer på aktiviteter trots att de får upprepade inbjudningar. Därför vill vi skapa en uppsökande verksamhet i samarbete med hemtjänst, anhöriga, hemsjukvård och äldreboenden där man ser de här personerna.

Tanken är att omsorgspersonal eller anhöriga ska fråga om personen skulle vilja ha hjälp från en pensionärsorganisation och i så fall förmedla namn och telefonnummer till ett kontaktcenter.

Projektet kommer att ha en anställd konsulent på 40 procent som bl.a. bemannar kontaktcentret och som kan förmedla kontakt mellan ensamma äldre och volontärer från de lokala pensionärsföreningarna.

Projektet startar i höst då vi bygger upp en organisation för samverkan med kommunernas hemtjänst, hemsjukvård, äldreboenden m.fl. Vi vill också samverka med anhöriga till ensamma som vill ha hjälp.

Vi återkommer i höst med mer information om hur man kan kontakta oss. Det är jätteroligt att vi får den här möjligheten.

Kjell Lindström, SPF Seniorerna

Göran Jörgensson PRO

Conny Rapp, SKPF

Anders Bengtsson, RPG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel