I februari enades Småland-Blekinge Handbollsförbund, Bandydistrikt Småland, Småland-Blekinge Basketbolldistriktsförbund, Smålands Fotbollförbund, Smålands Ishockeyförbund och Smålands Innebandyförbund om att arbeta och ta gemensamt ansvar för att barn och ungdomar, till och med 15 år, ska kunna hålla på med flera idrotter samtidigt. Satsningen går under namnet Samsyn Småland.

– Nu är medelåldern elva år, och den kurvan måste vi se till att skjuta på. Bankerydsklubbarna hörde av sig till oss och frågade om vi kunde hjälpa dem. Sedan dess har de träffats vid flera tillfällen, förklarar Elin Hornbrink, idrottskonsulent vid Smålandsidrotten.

”Få ut budskapet”

De fyra föreningarna – Bankeryds Skid o MK – Innebandy, IFK Bankeryd, Bankeryds SK och Bankeryds Basket – har beslutat att skriva ett lokalt samarbetsavtal – Samsyn Bankeryd – vars syfte är att aktiviteterna ska organiseras så att barn och ungdomar kan hålla på med flera olika idrotter längre upp i åldrarna.

Avtalet skrevs på under onsdagskvällen då de fyra klubbarna och fyra distriktsförbund var samlade för ett dialogmöte.

– Nu har vi ett avtal som beskriver bra saker. Det viktiga nu är att få ut budskapet till våra ungdomar och deras föräldrar. Det är något som vi har pratat om nu under kvällen, säger Patrick Petersson, ordförande i IFK Bankeryd.

Gemensamma riktlinjer

– Det har varit riktigt bra samtal, alla vill samma sak. Vill någon träna både basket och handboll måste vi lösa det. Det finns egentligen bara vinnare i det här. Men det krävs att man ser helheten, att idrotten är viktig.

Det har tagits fram några gemensamma riktlinjer som klubbarna måste förhålla sig till. Det handlar bland annat om att idrotterna som har högsäsong ska prioriteras i första hand. Det får till exempel inte finnas krav eller förväntningar på att barn och ungdomar som är aktiva i två eller flera idrotter ska delta i den idrott som har lågsäsong.

– Jag tror inte att det blir friktionsfritt utan att det ställs på sin spets vid enskilda frågor. Men det är större chans att det fungerar om fler står bakom, säger Linn Pettersson, ungdomsledare i Bankeryds Basket.