Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny butik: Här blir gammalt nytt igen

Hos Emma Liljeqvist är kundernas egen smak viktigare än trenden. I höst öppnar hon tapetserarverkstaden Möbleriet på Klostergatan 52. – Här kan man få precis det man vill ha, säger hon.

Allt går att reparera, men det gäller att förstå att arbete kostar. Att renovera en fåtölj som fortfarande är i produktion blir antagligen inte billigare än att köpa en ny, men om man vill ha ett speciellt tyg som inte finns i möbelvaruhuset kan det vara idé att vända sig till en tapetserare.

Jönköpingstjejen Emma Liljeqvist kommer inom kort kunna hjälpa Jönköpingsborna med precis det här. I höst öppnar hon Möbleriet på Klostergatan.

– Vi är en hel del tapetserare i Jönköping, men det känns som att det finns plats för fler i stan. Jag vet att de som redan är etablerade har väldigt mycket att göra. Jag hoppas även att, genom min placering på den här sidan av stan, kunna hitta nya kunder, säger hon.

Företagsloggan är på plats på skyltfönstret men inne i butiken finns det fortfarande en del att göra i ordning innan Liljeqvist kan börja ta emot kunder.

Lokalen är på 67 kvadratmeter fördelade på tre nivåer. Liljeqvist visar hur hon har tänkt sig att det ska bli.

– Här på entréplan tar jag emot mina kunder och här vid skyltfönstret har jag min verkstad. Det blir kul att visa upp för kunderna vad det här jobbet handlar om, säger hon.

En trappa ner kommer hon att ha sin symaskin och förvaring av tyger.

Från maskiningenjör till tapetserare

Emma Liljeqvist är utbildad maskiningenjör och arbetade tidigare som energitekniker, men för ett par år sedan bestämde hon sig för att sadla om.

– Jag började fundera på vad jag egentligen ville göra. Jag har alltid tyckt att det är väldigt roligt att arbeta med händerna. Jag har även klätt om en del möbler på hobbynivå.

Hon bestämde sig för att börja studera till tapetserare och hoppade på en tvåårig utbildning på Hantverksakademin i Tibro. Nu ser hon fram emot att få öppna och driva en egen verkstad.

– Jag tror att det här läget är väldigt bra. Bussarna går förbi här utanför och folk får se att jag finns. Samtidigt är det bra att det inte är någon shoppinggata för då hade det antagligen blivit alldeles för mycket spring. Jag behöver ju ha tid att jobba med möblerna också.

Vill höja hantverkets status

Med sin nya verksamhet vill hon även lyfta hantverk och dess status.

– Hantverk är dyrt och det måste det få vara. Men ibland kan det vara svårt att stå för det när allt annat är så billigt. Men vi hantverkare måste sträcka på oss och vara stolta över det arbete vi lägger ner.

– Nu hoppas jag att kunderna kommer trilla in här och att de blir nöjda med det jag gör. Jag hoppas även att jag kommer fortsätta känna en glädje i det jag gör. Det allra roligaste med det här jobbet är att få sätta den sista touchen – när man ser resultatet på allt jobb man har lagt ner.