Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny digital satsning för förskollärare

Nu har ett nytt avtal skrivits mellan Jönköping University och tre kommuner. Det innebär att blivande förskollärare ska kunna ta del av digitala föreläsningar – och därmed slippa pendla.

Det är brist på förskollärare i stort sett hela landet, även i Eksjö, Oskarshamn och Värnamo. Därför har diskussioner hållits mellan Högskolan för lärande och kommunikation och dessa tre kommuner ett bra tag om hur ett samarbete skulle kunna se ut och att kvalitetssäkra utbildningen.

Kommunerna vet att det finns intresse bland deras invånare om att studera förskollärarutbildning, men att olika livssituationer gör det svårt att pendla till Jönköping. Lösningen blir nu en utlokaliserad förskollärarutbildning med Högskolan för lärande och kommunikation som utbildningssamordnare.

Garanterad praktikplats i sin kommun

Flera aspekter av denna utlokaliserade utbildning är unika. Alla tre klasser kommer ha en mentor, studenterna är garanterade praktikplatser i kommunerna och kommunerna kommer, tillsammans med Högskolan för lärande och kommunikation, anställa var sin doktorand som knyts till utbildningen.

– Att kunna knyta doktorander till utbildningen gör att vi både ytterligare fördjupar vårt samarbete men framförallt på sikt skapar bättre möjligheter för en skola på vetenskaplig grund ute i kommunerna, säger Jesper Boesen, samverkansansvarig och forskningsmiljöansvarig på Högskolan för lärande och kommunikation, i ett pressmeddelande.

Kan prata med lärare och klasskamrater

Studenterna i de tre kommunerna kommer sitta i respektive lärcenter och vara lika delaktiga som studenterna på campus på Högskolan för lärande och kommunikation. Med hjälp av det senaste inom digitalt lärande kommer de ha samma möjlighet att interagera med läraren och klasskamraterna som studenterna i Jönköping.

Det kommer antas 25 studenter till varje utbildning, med start i höst. Föreläsningarna kommer att hållas på Högskolan för lärande och kommunikation och streamas till föreläsningssalarna i de tre kommunerna.

– Den utlokaliserade förskollärarutbildningen är ett bevis på att samverkan mellan Högskolan för lärande och kommunikation och övriga samhället fungerar och det är viktigt. Nu får de som har svårt att pendla till Jönköping möjlighet att studera på högre nivå, det är en stor vinst, säger Marie Öhman, vd och akademisk ledare på Högskolan för lärande och kommunikation.