Ovanligt många ville vaccinera sig mot säsongsinfluensan, vilket gjorde att doserna tog slut. Men strax före julhelgen fick smittskyddsläkare Malin Bengnér beskedet att det skulle komma en ny leverans.

– Jag vet inte exakt hur många som har vaccinerat sig hittills, men jag vet att vi ungefär fick in 60.000 doser som har delats ut. Vi har inte beställt färre doser den här säsongen, utan att doserna tog slut berodde på att efterfrågan varit större än tidigare år, berättar Malin Bengnér.

Extra tryck på vårdpersonal

Varför efterfrågan har ökat i hela landet och vilka åldersgrupper som i större utsträckning har vaccinerat sig den här gången vet hon inte. Inför varje influensasäsong genomförs kampanjer och det gjordes även den här gången.

– Möjligen kan vi ha märkt en positiv effekt av att det i dessa doser ger skydd mot ytterligare en influensasort. Vanligtvis brukar vaccinet skydda mot tre varianter och den här gången ger det skydd mot fyra. Det är ju positivt i grund och botten att fler velat vaccinera sig även om det förstås inte var bra att vaccinet tog slut, säger Malin Bengnér.

Inför årets säsong har det tryckts extra mycket på att vårdpersonal ska vaccinera sig och på så sätt skydda både sig själva och omgivningen.

– Det kan ha bidragit lite till uppgången, även om det handlar om en förhållandevis liten ökning från den gruppen som vaccinerat sig, säger Malin Bengnér.

Inte försent

När toppen av influensan väntas nås är svårt att säga i förväg, men smittskyddsläkaren räknar med att det kommer att ske i slutet av februari, runt sportlovet.

– Vecka sju-åtta brukar vi oftast nå toppen.

Så det är inte försent att vaccinera sig än?

– Nej, och det är inte för sent att vaccinera sig även efter att toppen har varit. Influensasäsongen fortsätter ju, men man kan säga att det är hög tid att vaccinera sig nu om man inte har gjort det redan, säger Malin Bengnér.

Att vaccinet tog slut kom som en överraskning för Region Jönköpings län. Detta är något som inte tidigare har hänt.

Ger bra effekt

Alla som blir sjuka i influensa kommer inte till sjukvårdens kännedom, då många stannar hemma utan att ta kontakt med vården. Men av de fall som Malin Bengnér känner till så är det just nu ungefär 20 personer i veckan som insjuknar. Hittills den här veckan har ett tiotal personer insjuknat.

Malin Bengnér hoppas att säsongens vaccin har bra effekt, men det är för tidigt att säga än.

– Vi kommer att göra en utvärdering senare, men vi tror att det här vaccinet ska ge en bra effekt. Viruset har ju inte ändrats och det blev den typ av influensa som vi trodde skulle komma, säger hon.

Relaterat till artikeln