I juni förra året hittades ett äldre par mördade på sin gård utanför Mantorp i Östergötland. Sedan dröjde det drygt tre månader innan 24-åringen greps i sin bostad i Mullsjö.

Mannen har erkänt att han befann sig på brottsplatsen samma dag som paret mördades och att han tagit ut pengar från deras bankkort, men har förnekat inblandning i morden.

Han har medgett att han band fast mannen och kvinnan med silvertejp men att han lämnade bostaden innan de dog. Han har i stället hävdat att makarna mördades av två personer som tillhör en kriminell organisation i Jönköping, men har bara namngett dessa vid förnamn. I polisförhör medgav han dock att han har fantiserat om att skada och döda andra människor, även helt främmande personer.

9 maj dömdes 24-åringen till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt, som menade att mordet kan likställas vid en ren avrättning.

Oidentifierade fingeravtryck

Försvaret överklagade domen eftersom de anser att bevisningen inte håller för ett livstidsstraff, bland annat för att det fanns oidentifierade fingeravtryck i parets bostad.

För två veckor var det förhandlingar i Göta hovrätt. På onsdagen meddelades dom i målet, och även hovrätten väljer att döma mannen till livstids fängelse. Hovrätten har kommit fram till att 24-åringen är ensam gärningsman, något som han själv alltså har förnekat.

"Enligt hovrätten talar redan den omfattande tejpning som X erkänt att han ensam har utfört med avsevärd styrka för att X är den som också har dödat makarna", skriver hovrätten i domen.

Hovrätten har även tagit hänsyn till att den mördade mannens blod fanns på en soft air gun med tillhörande förpackning som 24-åringen lämnade tillbaka till Teknikmagasinet.

"Synnerlig hänsynslöshet"

Det har inte heller hittats något spår vare sig på eller i närheten av brottsplatsen från någon alternativ gärningsman. Offren anses ha valts ut slumpmässigt.

"Hans agerande på brottsplatsen kännetecknas av synnerlig hänsynslöshet och råhet. Någon annan påföljd än fängelse på livstid kan inte komma i fråga", står det vidare i domen.

– Bevisningen mot 24-åringen är mycket stark. Han kan knytas till brottsplatsen och till det dödliga våld som paret har utsatts för, säger hovrättsrådet Christer Ganelind i ett pressmeddelande.

Mannen döms även till att betala skadestånd till anhöriga till makarna.

I juni i fjol hittades ett äldre par mördade på sin gård utanför Mantorp i Östergötland.

Foto Jeppe Gustafsson/TT