I somras fattade politikerna i Jönköpings kommun beslut om att bygga en ungefär en meter hög mur i Knektaparken, till en kostnad av omkring en miljon kronor.

Knektaparken används allt oftare vid större publika evenemang. Några exempel är HV71:s guldfirande 2017 och årligen återkommande arrangemang som Vårruset, Blodomloppet och kanottävlingar. Mot den bakgrunden ska muren göra att folk känner sig säkrare när de besöker parken. Risken att någon trafikant på vältrafikerade Odengatan kör in i folkmassan försvinner nämligen.

”Ett inkörningsskydd”

– Det blir ett inkörningsskydd eftersom tanken är att detta ska bli en riktigt bra evenemangspark, säger David Svensson, som dementerar att muren byggs som skydd mot eventuella terrorattacker.

– Det är att ta i. Det är främst för att det finns en vältrafikerad väg bredvid. En förare kan få hjärtinfarkt eller ske en olycka som gör att bilen går av vägen.

I måndags togs det första spadtaget, och sedan dess har förbipasserande kunnat konstatera att bygget av muren är igång.

Fler projekt

Muren är byggd av sten, är vara cirka 280 meter lång, drygt två meter bred och en meter hög på sidan mot Odengatan och en och en halv meter på sidan mot Rocksjön. Arbetet beräknas vara klart i april månad.

– Det är en gabionsmur som ska ringla som en orm från Atteviks parkering och bortåt. Det kommer att finnas infällda sittbänkar, cykelparkeringar och muren kommer att kläs med en sedummatta upptill.

Muren är inte det enda planerade projektet i Knektaparken, som även kommer förses med cykelställ, cykelpumpar, ny belysning och nya träd.

– Det ska bli en evenemangspark, och muren är en del av det, säger David Svensson.