Trebarnsmamman Petra Weister, 41 år, har arbetat som barnmorska på förlossning och BB i tio år. Hon började sin karriär på Mölndals sjukhus utanför Göteborg och flyttade till Jönköping 2011. Här fick hon jobb på Ryhov.

I sitt arbete på förlossningen har hon märkt vilka positiva effekter beröring och massage har på de gravida kvinnorna och i våras bestämde hon sig för att utbilda sig till gravidmassör.

En bra kombination

Häromveckan öppnade hon sin verksamhet på Klosterpraktiken på Myntgatan i centrala Jönköping.

— Jag tycker att det här är en bra kombination. Jag älskar att vara på förlossningen och stötta blivande föräldrar i att de ska föda barn. Jag kan få gåshud av att vara en del av deras stora upplevelse. Det är så fint att få guida dem och ge dem de verktyg som behövs. Samtidigt har jag så mycket att ge i den här friskvårdsbiten, säger Weister.

Trots att hon bara har haft öppet ett par veckor har hon redan hunnit få många frågor om både förlossning och smärtlindring av sina massagekunder.

— Det blir väldigt naturligt att man pratar om det stora som ska hända och då kan det vara skönt att gå till en person som faktiskt jobbar på förlossningen och som har koll.

Som gravidmassör måste man ha bra koll på vad som händer i kroppen under en graviditet.

Foto Alexandra Locking

Frigör endorfiner

Gravidmassagen ökar cirkulationen och utsöndring av hormonet oxytocin och frigör endorfiner. Oxytocin är ett så kallat ”lugn-och-ro”-hormon och endorfiner är kroppens eget smärtstillande ämne. Därför kan behandlingen bland annat bidra till att reducera stress och göra att man får en djupare andning.

— Ofta har folk mycket spänningar i vanliga fall och ju mer magen växer desto sämre hållning får man. Man får ofta ont i svanken och man blir framtung vilket gör att man spänner muskler som man inte spänner i vanliga fall, säger Weister och fortsätter:

— Som gravidmassör behöver man ha koll på vad som händer i kroppen under en graviditet. Det är mycket hormonella förändringar som sker som kan påverka stabilitet och hur kvinnorna mår.

Specialanpassad massagebänk

Att ha en gravidmage innebär dessutom att man inte kan ligga på en vanlig massagebänk. Weister visar en specialanpassad kudde med extra plats för både mage och bröst.

Hon påpekar att man kan ha nytta av massagen under hela graviditeten, men även som nybliven mamma.

— Det första året bär man otroligt mycket på sin bebis, och man sitter och ammar mycket. Kudden har plats för de ammande brösten så det är väldigt bekvämt att ligga på den.

Petra Weister visa sin specialanpassade massagebänk med extra plats för mage och bröst.

Foto Alexandra Locking

I dag arbetar Weiser 80 procent på förlossningen och BB och hennes förhoppning är att hon ska kunna arbeta med massagen en till två fasta dagar i veckan. Hon erbjuder även kurser i profylax.

Weister understryker att hon gärna tar emot både den gravida kvinnan och hennes partner.

— På så sätt kan jag lära ut lite enkla knep på vad man kan göra själv där hemma. Jag tycker att man ska unna sig det här, för det är man värd.