Att bli sjuk i borrelia efter att ha blivit biten av en fästing är en mardröm för många semesterfirare. Många väljer att vaccinera sig för att slippa oroa sig för de små insekterna. Men nu visar en stor svensk studie att risken att bli smittad faktiskt inte är särskilt stor.

Hinner plocka bort
Trots att var fjärde fästing i Sverige bär på borrelia-bakterier är det bara tre procent av alla fästingbitna som blir smittade och bara hälften av dem får symptom. Att få blir sjuka beror troligtvis på att det tar minst ett till två dygn innan bakterierna överförs vid ett fästingbett och oftast hinner man plocka bort dem innan dess.
En studie som samlat in 5 000 fästingar pågår. I Jönköpings län deltar Bra Livs vårdcentraler i Gränna, Bankeryd, Habo och Mullsjö och studien drivs även under 2013. 

"Behöver inte vara alltför orolig"
– Studieresultaten visar att man inte behöver vara alltför orolig om man blivit fästingbiten, säger läkaren Anna J Henningsson som är ansvarig för studien i Jönköpings län. Samtidigt är det förstås bra att vara observant på eventuella symtom efteråt, och det är bra att ha för vana att inspektera huden efter att man varit ute i skog och mark.
I Jönköpings län förekommer årligen enstaka sjukdomsfall av TBE, i regel kring Brandstorp och Habo samt sjöarna Bunn och Ören. Vaccination mot TBE rekommenderas främst till boende i dessa områden.

Fotnot: Resultaten av fästingstudien finns publicerade i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Infectious Diseases.