Det är en man som ringer kvinnorna och säger sig vara från banken och att någon försökt komma åt kvinnornas pengar via Swish eller deras bankkonton.

Mannen säger även att polisen inom kort kommer komma på besök för att ta upp en anmälan.

I fredags inträffade ett fall i Jönköping. Kvinnan förstod att något inte stod rätt till och ringde själv upp till sin bank, något som innebar att mannen lade på luren.

På tisdagen har polisen blivit uppmärksammade på två liknande bedrägeriförsök i Jönköpingsområdet. Dels var det klockan 13:46 då en kvinna i 90-årsåldern fick ett samtal från någon som påstod sig jobba på banken. En man knackade då på dörren och kvinnan blev i telefon uppmanad att ge sitt bankkort till mannen så att det skulle kunna säkerställas. Kvinnan vägrade öppna och ringde banken, som menade att de inte hade skickat ut någon person.

Klockan 14:49 fick polisen ytterligare samtal om åldringsbrott. Återigen mot en kvinna i 90-årsåldern och återigen gick brottet ut på att en man frågat en kvinna efter hennes bankkort och bankuppgifter. Också i det fallet förstod kvinnan att något inte stod rätt till och hon släppte inte in honom i sin bostad.

Polisen har pratat med de drabbade kvinnorna och kommer utreda händelserna. Nu vill de uppmärksamma äldre personer och deras anhöriga på tillvägagångssättet för att undvika att fler ska drabbas. De uppger att personer som begår brott mot äldre ofta utger sig för att komma från en myndighet eller kommunal verksamhet.

– Vi vill uppmana till att man ska vara extremt försiktig med sina bankuppgifter och man ska aldrig logga in på uppmaning, och inte heller logga in via bank-id om man blir uppmanad till det på telefon. Bankerna jobbar inte på det sättet och det är viktigt att vara försiktig med sina koder och andra känsliga uppgifter, har polisens presstalesperson Monica Bergström, tidigare sagt till Jnytt.