Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya jobb skapas med hjälp av Rut

Rut-avdraget ökar med 16 procent i landet som helhet jämfört med samma månad förra året, visar nya siffror från Skatteverket.

Bara i Jönköpings län har cirka 21 600 personer begärt avdrag hittills i år. Det skapar nya jobb i hemservicebranschen, där 3 av 4 företag uppger att de kommer nyanställa till följd av höjningen av rut-avdraget.

Rut-avdraget ökar med 16 procent jämfört med samma månad förra året sett till kronor som utbetalats. Det visar nya siffror från Skatteverket. Den 1 juli höjdes taket för rut-avdraget från 25 000 till 50 000 kronor. Det ökade intresset märks både i statistiken och hos företagen.

Många förfrågningar

I Jönköpings län har cirka 21 600 personer använt sig av rut-avdraget under årets första sju månader. Under hela 2018 använde sig 28 800 boende i Jönköpings län av avdraget.

Totalt har boende i Jönköpings län begärt avdrag för nästan 71 miljoner kronor hittills i år. För helåret 2018 var siffran nästan 114 miljoner kronor.

̶ Vi har alltid ganska många förfrågningar den här tiden på året, vilket är positivt. Jag tror att vi kommer behöva nyanställa, säger Åsa Storm, vd på Stormtrivs i Jönköping i ett pressmeddelande.

Nästan 3 av 4 medlemsföretag hos Almega Hemserviceföretagen (74,5 procent), säger att de kommer nyanställa till följd av höjningen. Det visar en enkätundersökning som Almega Hemserviceföretagen gjort bland sina medlemsföretag.

̶ Att rut-avdraget utökas innebär att fler får jobb. Branschen är en integrationsmotor med 57 procent utrikes födda. Många är kvinnor med en svag anknytning till arbetsmarknaden, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen.