Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya uppgifter kan påverka Gica-fallet

 
Mordet på EU-migranten
Visa alla artiklar

Efter domen i fallet ”Gica” i Huskvarna har en tidigare kriminaltekniker och en överläkare hört av sig till åklagare Linda Schön. Bägge är kritiska till slutsatserna gällande tidpunkten för Gicas död, skriver jp.se.

Den 7 mars tar Göta hovrätt upp fallet där EU-migranten Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu hittades misshandlad och död i Smedbyparken i Huskvarna den 8 augusti förra året.

Jönköpings tingsrätt dömde en 16-årig pojke till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande. Tingsrätten ansåg det inte utrett att den mordmisstänkte 14-åringen, som inte är straffmyndig, gjort sig skyldig till mord. Åklagaren vill se ett hårdare straff och överklagade därför domen.

– Vi delar inte uppfattningen om alternativa förövare, har kammaråklagare Linda Schön sagt till Jnytt.

Snabbt dödsförlopp

Att en tidigare kriminaltekniker och en överläkare nu kontaktat åklagaren angående tidpunkten för Gicas död, skulle kunna ha betydelse för hovrättens beslut. Det berättar jp.se.

Tingsrättens ordförande har tidigare riktat kritik mot att det inte kallats någon rättsläkare till platsen när Gica hittades. Detta gjorde att tidpunkten för dödsfallet inte kunde anges exaktare än tolv timmar, senast klockan fyra på morgonen.

Enligt rättsläkaren tydde Gicas leverskador på ett snabbt dödsförlopp, högst 20 minuter. Då de misstänkta pojkarna lämnade platsen innan midnatt ansåg tingsrätten att det inte var ställt utom rimligt tvivel att ingen annan kunnat döda Gica efter att pojkarna gått.

Kan ha gått timmar

JP rapporterar nu att en överläkare i kirurgi, med stor erfarenhet av leverskador, mejlat till åklagaren och uppgett att det vid en långsamt läckande leverskada kan det gå timmar eller dagar innan en människa avlider.

Nu rapporterar P4 Jönköping att detta fått åklagaren att begära en kompletterande rapport från rättsläkaren. Förhöret med överläkaren och en kriminaltekniker ingår i tilläggsmaterialet som lämnats in inför förhandlingarna i hovrätten.

Kriminalteknikern bedömer att Gica sannolikt dött mellan 00.00-01.00. Rättsläkaren har nu ändrat sin bedömning om hur snabbt händelseförloppet kan ha skett och säger nu att det kan ha tagit längre tid.

Läs även: