Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya uppgifter om nedskjutna planet – radar var felriktad

Nedskjutningen av ett ukrainskt passagerarplan utanför Teheran i januari berodde på en felriktad radar, enligt Iran. Ombord på planet där alla omkom i olyckan – fanns Mehdi Mohammadi och Mahdi Rezai som studerade i Jönköping.

17 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige fanns ombord på planet, som var på väg mellan Teheran och Kiev. Samtliga 176 som fanns ombord omkom däribland Mehdi Mohammadi och Mahdi Rezai som studerade på två olika gymnasieskolor i Jönköping.

I en rapport från iranska luftfartsverket, beskrivs det hur händelsekedjan börjar med glömska hos en operatör på det iranska luftvärnssystemet. Han ska ha glömt att justera inställningarna på radarn efter att den flyttats till en ny plats, vilket gjorde att den visade 107 grader fel. Det rapporterar SVT.

Nästa misstag var att det ukrainska planet misstogs för en kryssningsmissil på väg mot Teheran, en felaktighet man enligt rapporten borde ha upptäckt även om radarn angav fel läge. Detta följdes av att en icke namngiven annan operatör avfyrade missiler mot vad han trodde var ett hot, utan att invänta tillstånd från sina överordnade. Reglerna inom det militära i Iran säger att om man inte får kontakt med kommandobryggan, ska inga missiler avfyras.

Utredningen pågår fortfarande, och det är inte utredningens slutrapport.

I början av juli slöt Sverige, Iran och övriga länder som hade medborgare ombord på planet ett samförståndsavtal där man ska förhandla om ersättning till offrens familjer.