Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nykomlingen kan tvingas flytta

Rosenlunds IP eller Vapenvallen? Det är oklart var division 1-nykomlingen Assyriska IK kommer att spela sina hemmamatcher under 2019 års säsong. – Rosenlund är prio ett i dagsläget, säger Martin Gårlin vid kultur- och fritidsförvaltningen.

I oktober tog Assyriska IK klivet upp i division 1 efter att ha stått som seriesegrare i sin division 2-serie. Jönköpingsklubben, som avancerat snabbt genom seriesystemet, har ända sedan bildandet för tio år sedan spelat sina hemmamatcher på Rosenlunds IP.

Men anläggningen uppfyller inte Svenska Fotbollförbundets arenakrav för division 1-spel, och därför måste det till flera åtgärder för att klubben inte ska behöva flytta.

– Vi tittar för närvarande på vad som krävs och vad det kostar att rusta upp Rosenlunds IP till division ett-standard. Sedan kommer förbundet göra någon form av besiktning efter årsskiftet, säger Martin Gårlin, avdelningschef för idrott och förening vid Jönköpings kommun.

”Blir en del pengar”

Vad måste göras?

– Det krävs framför allt att bortasupportrarna får egen sektion, där det finns kiosk och toalett. Sedan måste det finnas räcken och staket så att det blir en tät arena, så att inte publiken kan ta sig mellan de olika sektionerna. Dessutom måste det vara räcken på läktarna så att de blir säkrare, och det måste också finnas ett torn eller plattform för tv-sändningarna.

– Det är inga jättegrejer men lägger man ihop det blir det en hel del pengar. Vi tittar efter hur vi ska göra det på bästa sätt.

Var ospelbar

Kommunen håller i nuläget två spår öppna.

– Det ena är att anpassa Rosenlund, men om förbundet inte tycker att det räcker är alternativet spel på Vapenvallen. Rosenlund är dock prio ett i dagsläget, säger Gårlin.

– Vi haft möten med Assyriska och kommer ha fler. Det finns en samsyn och vi har en jättebra dialog.

Under stora delar av hösten var huvudplanen på Rosenlunds IP på ospelbar, och därför tvingades Assyriska och flera andra lag hålla till på den intilliggande konstgräsplanen.

– Det var fel balans i växtbädden och vi har gjort en rad åtgärder under hösten. Nu är vi rätt säkra på att vi löst problemen, säger Martin Gårlin.