Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska busstrafiken förändras

Efter en upphandling står det nu klart vilka som kommer köra stadsbusstrafiken i Jönköping från och mer juni 2021. JLT presenterar flera nyheter som träder i kraft med det nya avtalet.

Det är Region Jönköpings län som via Jönköpings länstrafik som har upphandlat stadsbusstrafiken i Jönköping. Den nya avtalsperioden sträcker sig från juni 2021 och tio år fram i tiden.

Det är Vy Byss AB, tidigare Nettbuss AB, som kommer köra trafiken. Fordonen på sträckorna kommer gå på el eller biogas.

– Det här är startskottet för en större utveckling av stadstrafiken i Jönköping. I kommande avtal finns en ny, fjärde stomlinje i Jönköping och samtliga stomlinjer kommer att elektrifieras, något som allt fler städer gör i Sverige och Europa, säger Marcus Eskdahl, regionråd (S) och ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö, i ett pressmeddelande.

Dessutom kommer det införas en expressbusslinje mellan Huskvarna och Jönköping. Den ska köras på 12 minuter och vara ett konkurrenskraftigt alternativ till bilåkande.

– Vi ser fram emot att fortsätta vårt fina samarbete med Vy Buss AB som sedan många år är etablerade i regionbusstrafiken i vårt län. I koncernen finns även Vy Tåg Ab som idag kör Krösatågen, säger Christine Leppänen, trafik och planeringschef på Länstrafiken.

Det kommer även att byggas en ny bussdepå på Ljungarum för att möjliggöra en expansion av stadstrafiken, meddelar Marcus Eskdahl.

Bussarna kommer utrustas med wifi, USB-laddare och hjärtstartare.

– Fokus under kommande avtal kommer ligga på att öka attraktiviteten genom ett högre turutbud och att utveckla trafiken så att fler kunder ska kunna välja att åka med stadsbussarna samt att kunderna ska bli nöjdare. Trots det ökade kundfokuset så ligger avtalspriset inför det kommande trafikavtalet väl i linje med förväntningarna, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på länstrafiken.