Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt vittne hörs i mordrättegång

I dag fortsätter rättegången i hovrätten i Malmö om ett snart 25 år gammalt mord i Eslöv. Den dömde 68-åringen satsar egna pengar på nytt försvar och nya expertvittnen för att slå hål på åklagarens bevisning.

Däremot har begäran att höra experten på kriminalteknisk fotografering Lars Wallsten dragits tillbaka. Advokat Lars Kruse, som tillsammans med advokatkollegan Johan Eriksson försvarar 68-åringen, säger till TT att det beror på att parterna nu är eniga beträffande föroreningar på de fotografier ur den kriminaltekniska utredningen som advokaterna förevisade den första rättegångsdagen. Bland annat gäller det bilden av den kopplingsdosa till telefonen, där 68-åringens handavtryck har säkrats. Bilden med handavtrycket utgör åklagarens tyngsta bevis.

Mannen dömdes till tio års fängelse för mord i Lunds tingsrätt.

Jan Olsson, med mångårig erfarenhet som brottsplatsutredare och lärare i kriminalteknik, pekade när han förhördes på vad han ser som brister i utredningen av mordet i juni 1986 på den 79-årige mannen i Eslöv. Telefonen och telefondosan i mannens lägenhet har inte tagits i beslag, den dödes kläder har inte undersökts och skisser över lägenheten saknar måttangivelser. Cigaretter och fimpar på soffbordet borde ha undersökts, liksom föremål i köket. Dessutom har blodspår, som skulle kunna komma från mördaren, inte säkrats.

Det är sällan man ser en brottsplats som är så välstädad och prydlig, frånsett platsen där själva våldet utövats, sade Olsson.

Han tillade att mordplatsen ger intryck av att våldet kommit väldigt plötsligt och varit kontrollerat och välriktat. Men också här fann han brister. En handduk och en kudde invid offret borde ha undersökts. Men Olsson berömmer också hur bilderna i utredningen tagits.

Hans kritik kom mestadels efter ganska ledande frågor från advokat Johan Eriksson. Flera kriminaltekniker är kallade att vittna och de lyssnar på varandras vittnesmål för att kunna kommentera det som sägs. Det är fortfarande en öppen fråga om den amerikanske fingeravtrycksexperten Ron Byrd kommer att kallas som vittne.