Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart vad ett akutsjukhus är

I insändare efterfrågar ”Bevara akutsjukhusen” en definition av akutsjukhus. Det finns dock ingen, av Socialstyrelsen, fastställd definition av vad ett akutsjukhus är.

När nämnden för Folkhälsa och sjukvård tog ett enigt beslut om fördelning av operationer 2015 utgick vi från SOU 2002:31 och beskrivning av akutsjukhus: ”Grundkraven på ett akutsjukhus bör enligt Socialstyrelsen vara att det finns omedelbar tillgång till operationsavdelning, intensivvård och röntgen.

Vidare bör inom sjukhuset finnas jourlinjer med tillgång till specialister, eller läkare i slutet av sin specialistutbildning, inom kirurgi, ortopedi, internmedicin, gynekologi, röntgen och anestesi samt tillgång till vissa beredskapsresurser.”

Utgångspunkterna för fördelning av operationer (specialisering) var följande:

Ökat patientvärde och patientsäkerhet

Hög kvalitet

Kostnadseffektivitet (utrustning, ledtider)

Tre akutsjukhus

Attraktiv verksamhet på varje ort

Fördelning anpassas till befintliga lokaler

Minskat behov av slutenvård

Detta går att läsa i nämndens handlingar från februari 2015 som är offentliga. Vi kan nu se bättre medicinska resultat, minskat behov av slutenvård och enligt Hälso- och sjukvårdsbarometern har länets invånare högt förtroende för vården i Region Jönköpings län.

Socialstyrelsen har i uppdrag att genomföra Måns Roséns utredning. I den dialog som förts med Socialstyrelsen angående denna process har vi från Region Jönköpings län tydligt lyft fram att akutuppdraget inte får äventyras.

För att fortsatt kunna erbjuda länets invånare vård av hög kvalitet är tillgången till rätt kompetens avgörande. Det ska vara attraktivt att arbeta i Region Jönköpings län. Det handlar om allt ifrån löner och arbetsmiljö till kompetensutveckling och möjligheten att påverka sin arbetsplats.

Vi kristdemokrater är garanten för våra tre akutsjukhus. Vi vill inte bara bevara akutsjukhusen, utan utveckla dem.

Mia Frisk

Regionråd (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel