Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsofarliga ämnen har hittats – område avspärrat

Ett område i Vaggeryds kommun har spärrats av efter att resultatet från en miljöundersökning visat på mycket höga haltar av hälsofarliga metaller och ämnen i marken. Allmänheten uppmanas nu att undvika platsen. – Det är alltid lätt att tala om vad man borde ha gjort när man har något slags facit, säger Helene Jansson, handläggare förorenade områden vid Länsstyrelsen i Jönköping.

Det avspärrade området gäller vid platsen där Klevshults Smältverk bedrev verksamhet mellan åren 1971-1999. I företagets lokaler bedrevs ett smältverk för aluminiumskrot, vilket innebar att det eldades med cirka 100 liter förorenad spillolja varje dag fram till dess att verksamheten upphörde. Smältverket låg cirka två kilometer öster om Klevshult i Vaggeryds kommun.

Miljökonsultbolaget Sweco har nu, på uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköping, utfört en miljöundersökning av området där företaget tidigare bedrev sin verksamhet. Resultatet visar att marken innehåller mycket höga och hälsofarliga halter av metaller och ämnen.

– Vi har utfört en undersökning där vi har tagit prover för att se ifall verksamheten har efterlämnat någon förorening. Man har sett på platsen att det är förorenat, det finns kvar aska och slagg från verksamheten. Resultatet av undersökningen visar att det finns höga halter av framförallt metaller som ligger ytligt och tillgängligt på marken, säger Helene Jansson, handläggare förorenade områden.

Vad är orsaken bakom att hälsofarliga metaller har hamnat så öppet?

– Verksamheten verkar, så vitt vi vet idag, ha bedrivits på ett slarvigt sätt och inte efter de gällande regler som fanns då. När verksamheten lades ner så skulle de givetvis ha tagit hand om allt slagg och aska.

Varför har det här området inte uppmärksammats tidigare?

– Självklart kan man alltid uppmärksamma saker tidigare. Vi jobbar med förorenade områden varje dag och har en databas fylld med den här typen av objekt, där vi jobbar utifrån en prioriteringsordning. Det är alltid lätt att tala om vad man borde ha gjort när man har något slags facit.

Bedrivits olaglig verksamhet

Länsstyrelsen och Vaggeryds kommun uppmanar nu allmänheten att inte visats på platsen. Området där hälsofarliga metaller och ämnen har uppmätts är numera inhägnat.

– Som tur är så bor inga personer i direkt anslutning till området. Däremot har det under perioden från att verksamheten lades ner till att vi har inhägnat området varit öppet och tillgängligt för människor som har varit och gått på platsen, säger Helene Jansson.

Vad finns det för risker för personer som vet om att de har varit på de hälsofarliga området innan det inhägnades?

– Det kan jag egentligen inte uttala mig om. Hur farligt något är beror på många olika parametrar. Det är klart att det är inte har varit lämpligt att halterna funnits öppet, men det är svårt att säga vilka risker det har inneburit – den typen av frågor kan jag inte svara på.

Sedan 1990-talet har det även bedrivits olaglig verksamhet på platsen. Men i nuläget ser det inte ut som att någon kan komma att bli ansvarig för efterlämnandet av de hälsofarliga ämnena.

– Under 90-talet har flera olika bolag bedrivit smältverksamhet på platsen. Det sista bolaget, som vi hittade i bolagshistoriken, hade inte tillstånd att bedriva den verksamhet som bedrevs. Den verksamheten saknade tillstånd, säger Helene Jansson, och tillägger:

– Sen har det även varit så att allmänheten och privatpersoner har använt den förorenade platsen som någon slags dumpningsyta för allmänt skräp, vilket också är en form av olaglig verksamhet.

Har någon anmälan lämnats in mot de som misstänks vara ansvariga?

– Vad vi vet hittills så har alla bolag som bedrivit verksamhet på platsen gått i konkurs. Vi har inte gjort en fullständig ansvarsundersökning, så i nuläget finns det inget bolag att ställa till svars för det här.

Utdragen process

Platsen kommer nu att förbli inhägnad tills dess att området har sanerats, vilket kan komma att dröja. En sådan process tar nämligen lång tid, menar Helene Jansson.

– Av de bolagen som bedrivit verksamhet på platsen finns inga kvar. Vilket betyder att det inte finns någon som har ansvar för att ta hand om föroreningen, utan vi behöver söka statsbidrag för att i första hand utreda det här fallet ytterligare så vi får reda på vilka risker som finns. Den här typen av bidrag söker vi på hösten varje år, så det är vad som kommer hända härnäst, säger hon.

Man kan räkna med att platsen är avspärrad en lång tid framöver, med andra ord?

– Ja, det kommer nog att vara längre än till hösten. Inhägnaden är som någon slags tillfällig åtgärd för att vi inte vill ha folk på platsen idag. Det här är inget vi släpper, utan vi kommer jobba vidare med området. Men det tar tid att bedriva den här typen av projekt.