Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Älskar att stå i pulsen”

 
Stafetten
Visa alla artiklar

I 13 år har han varit med och byggt upp Velvet lounge till ett av Jönköpings kanske allra mest omtalade nöjesställen. Och Raymon Souma har inga planer på att sluta med krögarlivet. – De roligaste stunderna är ju trots allt en fredag eller lördag klockan 23 eller 01. Det är då vi har kul. Vi älskar att stå i pulsen. Det är fortfarande kul, säger Souma.

I den förra delen av Jnytts artikelserie stafetten fick ni träffa Jönköpingsprofilen Staffan Hagberg. Han lämnade över stafettpinnen till Velvetägaren Raymon Souma.

– Han är en suverän krogägare som vurmar för god mat, fantastisk service och framför allt: massor av levande musik, säger Hagberg.

***

För omkring tio år sedan ställde sig Strandbandet på scenen inne på Velvet lounge i centrala Jönköping. Spelningen blev startskottet på en profilering som lever kvar än i dag.

– Vi märkte att suget och publiken fanns. Vår lilla lokal blev smockfull, säger ägaren Raymon Souma, 32, när han minns tillbaka.

Velvet är en av nattklubbarna i staden som allra mest förknippas med lajvmusik. I princip varje fredags- och lördagskväll står en artist eller ett band på scen och underhåller Jönköpingsborna.

Satsningen kom till med hjälp av lokala musiker som nästan tjatade sig in på nöjesstället. När Velvets musikarrangemang tog fart följde andra efter.

I dag lever lajvscenen i Jönköping igen.

– Sedan dess har vi bara ökat, säger Souma.

Men historien om nattklubben börjar ett par år tidigare, 2006.

Souma var då på väg att avsluta sina gymnasiestudier i Jönköping. Tillsammans med Josef Kilit – som hade flyttat till staden från Tyskland – drog duon i gång Velvet lounge.

– När vi drog i gång så tänkte jag att håller jag fem år så är det grymt. Fem år är en evighet när man är 19 år. Nu står man här 13 år senare, säger Souma.

Till en början fanns det två delar av verksamheten. Förutom nattklubben hade Velvet även en matsal med drygt 20 platser. Där låg fokus på så kallad fine dining. Maten tillagades av kockar från Tyskland som tidigare hade jobbat på finare restauranger.

Driver ytterligare ställen i Jönköping

Men i takt med att pulsen steg på nattklubbssidan blev det också mer naturligt att Souma och Kilit valde att satsa på just den biten av verksamheten.

Fast restaurangdelen finns kvar hos krögarna. För förutom Velvet driver Souma och Kilit även restaurangerna Aqua och Aqua piren.

Och det är förstås inte så konstigt. Soumas pappa och farbror drev Aqua långt före Velvet såg dagens ljus.

Fast nu har alltså även Velvet blivit ett av stadens allra kändaste vattenhål för Jönköpingsborna.

– Det är nog det eviga nötandet från vår sida som har gjort Velvet till ett omtalat ställe. Vi (Souma och Kilit, reds. anm.) är alltid är på plats. Står man här varenda helg i 13 år lär man känna mycket folk, säger Souma.

– Vi lever ju inte på ett fantastiskt läge eller en supergrym lokal. Allt är ganska basic. Det är snarare det jag och Josef erbjuder på det personliga planet som gör att det fungerar.

Påfrestande arbetstider

Samtidigt så kan krögarlivet vara påfrestande.

Souma och hans kollegor är ofta hemma efter klockan tre på natten under sina helgpass.

– Man har fått offra mycket av det sociala livet på den privata sidan när det handlar om att hinna träffa vänner och liknande, säger Souma.

– Men det som gör att man håller i är just det här att man har glöden för att utvecklas och fortsätta framåt. Dessutom får du mycket tillbaka när du jobbar med människor.

Ute till salu

Under sensommaren såg det också ut att närma sig slutet för Velvet. Åtminstone under Souma och Kilits regi.

Duon lade ut nöjesstället till försäljning, vilket Jnytt rapporterade om så sent som i augusti 2018.

– Vi kände att det kanske var dags att släppa det här för att kunna fokusera mer på andra enheter inom vår verksamhet. Det var just för att lätta lite på arbetsbördan på helger med sena nätter, säger Souma.

Men nu, en bit in på 2019, är duon kvar i lokalen. Och de har just nu inga nya planer på att sälja den här delen av verksamheten.

– Vi kommer säkert att stå här i 13 år till. Jag tror att Velvet är så synonymt med oss. Så det är inte så lätt för någon att ta över och rida på vår våg, säger Souma.

Och det märks att Souma trivs med livet som krögare.

– De roligaste stunderna är ju trots allt en fredag eller lördag klockan 23 eller 01. Det är då vi har kul. Vi älskar att stå i pulsen. Det är fortfarande kul, säger Souma.

– Det är ett evigt knegande. Det är en speciell bransch. Men samtidigt har man väldigt, väldigt kul.

Stafettpinnen går vidare

Avslutningsvis får Souma nominera nästa person att bli intervjuad. Valet faller på Sand golfklubbs nye vd Peter Kindh.

– Det är en person som jag har lärt känna under åren. Han är en trevlig person som alltid är på gott humör. Det är spännande att han nu har fått en ny utmaning inom golfen, säger Souma.

Läs även