I början på 70-talet fick några unga grabbar en idé om att anlägga en mopedbana i Mulseryd utanför Bottnaryd för att kunna ägna sig åt sitt motorintresse.

Ju äldre grabbarna blev, desto mer kubik skaffade de sig mellan benen och banan blev snart en plats för motorcykelentusiaster i området.

Och så där har det varit under åren – tills nu.

I vintras beslutade sig den nybildade klubben Bottnaryd MX att göra i ordning banan för att få den certifierad som träningsbana. Nu, sex månader senare, tar eldsjälarna Mikael Liv, Uno Damberg, Martin Åkersten och Richard Davidsson emot vid den godkända banan som går under namnet Lingonbanan vid riksväg 40 i höjd med Bottnaryd.

– Jag är jävligt stolt över det här gänget som gjort detta. Jag trodde inte det skulle lyckas när vi körde i gång. Men nu står vi här, säger Liv som är ordförande i klubben.

– I vår region har det inte etablerats någon crossbana på 35 år. Den senaste var Hökensås på 80-talet. Det finns många killar och tjejer som vill köra men banorna räcker inte till. Det här tillskottet tror jag är jäkligt uppskattat bland killarna och tjejerna.

Premiär på lördag

Ja, för nu är det dags.

På lördag öppnar Bottnaryd MX upp banan som varit belagd med åkförbud sedan i februari. I skrivande stund har omkring 40 personer anmält sitt intresse för att komma och testa på den nya banan. Det är ungefär lika många som just nu är medlemmar i klubben. Men de drivande krafterna i BMX räknar med ännu större uppslutning allt eftersom.

På lördag öppnar kvartetten bommen till Lingonbanan igen.

Foto Adam Jönsson

– Det hade varit gött med 100 medlemmar, säger kassören Richard Davidsson.

– Vi tror att vi kommer få fler medlemmar på lördag. Men samtidigt är det inte så långt kvar på säsongen.

Arbetet med att få den inofficiella banan officiell har inte varit helt enkelt. Det har bland annat varit ett stort arbete med att få färdigt alla papper som krävs.

”Pappersarbete i sex månader”

– Det var ungefär pappersarbete i sex månader. Hade vi satt oss i maskinen hade vi kunnat göra den här banan redo på en vecka. Men alla papper är det som har tagit en enorm tid, säger Davidsson.

– Det har varit riktigt hopplöst när man måste dyka på den ena saken efter den andra. Man får inget färdigt körschema. Man hankar sig fram och löser problemen. Det är ingen som gått in och berättat för oss hur vi ska göra.

Det har varit en lång och tuff kamp. Men nu kan Åkersten, Davidsson, Damberg och Liv blicka ut över sin bana.

Foto Adam Jönsson

Kvartetten säger att det har funnits stunder då de funderat på att ge upp. Men tillsammans kan de nu blicka ut över sitt verk.

– Det har varit en lång tunnel med många hinder att ta sig igenom, säger Liv.

– Men nu är det exakt så som det ska vara. Vi behöver inte hymla om något. Det är så mycket regler och paragrafer om vad och hur man ska göra.

Och efter att banan nu är färdigställd råder det ingen tvekan om vilka Bottnaryds MX vill ska använda den.

– Vi bygger den här banan för bredden, ungdomarna och motionärerna, säger Damberg.