Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordbråk om nya satsningen

En ny konsthall är inte aktuell förrän kommunfullmäktige har tagit beslut om att en sådan får plats i budgeten. Nu reagerar Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande, på diskussionerna om en utpekad lokal. – Det känns som fel ordning att prata med en fastighetsägare när en ny konsthall inte är något som är realistiskt just nu, säger Ann-Marie Nilsson.

Det har sedan en tid tillbaka funnits diskussioner kring en ny konsthall i Jönköping och var denna i så fall kan komma att placeras. Frågan om konsthall har bland annat tagits upp i ett möte med budgetberedningen den 25 september. I samband med detta ska Ann-Marie Nilsson (C) påpekat att det inte finns något beslut i kommunfullmäktige kring denna fråga.

Men nu har Johan Gärskog, avdelningschef för kultur och bibliotek, skickat ett mejl till Ann-Marie Nilsson där han påtalar att det i ”Kulturplan – utveckling genom kultur 2017-2029” står att ambitionen är att arbeta för skapandet av en konsthall i kommunen, med ett brett konstprogram och en hög konstnärlig ambition. Detta är något som fastställts av kommunfullmäktige 2016, skriver Johan Gärskog.

”Jag har all förståelse för att det inte går att ha detaljkoll på alla planer, policys med mera som kommunfullmäktige beslutar om, men jag vill med detta mejl ändå göra dig medveten om att det finns ett av kommunfullmäktige antaget styrdokument som tydligt ger vägledning i denna fråga”, skriver Johan Gärskog i mejlet till Ann-Marie Nilsson.

”Blir förvånad”

Ann-Marie Nilsson menar dock att hon har god koll på planer och policys där hon deltar i besluten. Hon skriver i mejlet till avdelningschefen att hon inte alls behöver någon påminnelse om ambitionen med en konsthall.

– Det stämmer att det finns en sådan ambition, men jag blir förvånad över att kultur- och fritidsförvaltningen har tittat på en lokalisering och tagit kontakt med en fastighetsägare när det inte är något beslut taget och det inte heller finns redovisat vad detta kommer att kosta, säger Ann-Marie Nilsson.

Detta påtalar hon även i ett mejl till Johan Gärskog.

”Lite fel ordning”

”Nämndens förslag till budget innehåller inga kostnader för en konsthall, för varken lokaler, personal eller verksamhet. Jag noterar helt enkelt att kultur- och fritidsnämnden inte prioriterat frågan om en konsthall i sitt budgetförslag”, skriver Ann-Marie Nilsson i mejlet.

Hon tycker dock att det är positivt att man på olika sätt arbetar med frågan och att det stämmer överens med ambitionen i kulturplanen.

– Men det känns som lite fel ordning att ta kontakt med en fastighetsägare innan ett beslut är taget. Man kan naturligtvis prata med en fastighetsägare, men jag tänker att det väcker en förväntan hos fastighetsägaren och också ger en signal ut emot medborgarna. En ny konsthall finns ju inte med i den liggande budgeten eller i kultur- och fritidsförvaltningens förslag till budget, säger Ann-Marie Nilsson.

”Blir ytterst svårt”

Hon kan inte se att det skulle finnas utrymme för en ny konsthall de närmaste åren med tanke på det ekonomiska läget som just nu råder i Jönköpings kommun, liksom i flera andra kommuner.

– Kommunen har många planer, visioner och ambitioner och detta arbetar vi efter. Men det som avgör om det blir verkstad av det är ekonomin. I det här fallet handlar det om ny verksamhet och då går det inte att säga vilket år en konsthall kan bli verklighet. I budgetberedningen för de kommande tre åren får vi titta på om det finns utrymme för ny verksamhet och som jag ser det är det inte realistiskt i nuvarande budget. Det ser ut att bli ytterst svårt, säger Ann-Marie Nilsson.

Hon förklarar att det handlar om stora besparingar och tuffa ekonomiska utmaningar som väntar. I de ekonomiska ramarna som sattes i våras får kultur- och fritidsförvaltningen besparingar på drygt fem miljoner kronor.

– Vi står inför en besvärlig ekonomisk situation, och det handlar inte bara om kultur- och fritidsförvaltningen. Vi har socialnämnden som har stora kostnader, bland annat på grund av att staten lämnat över ansvaret för personlig assistans. Vi har också stora kostnader för nya förskolor och skolor då vi har flera barn som ska ha plats. I takt med att kommunen växer handlar det om stora investeringar som måste göras. Vi har fotbollsarenan och det ska till pengar för gator och parker. Det finns också lagreglerade saker gällande socialtjänst och barnomsorg där vi måste ta ansvar, så en konsthall just nu känns inte realistiskt, säger Ann-Marie Nilsson.

Jnytt har utan resultat sökt Johan Gärskog för en kommentar.