Flera fackförbund som ryms inom LO:s paraply, kommuner, och regionen var några av deltagarna på eftermiddagsmötet.

Under det nära tre timmar långa rundabordssamtalet diskuterades det rådande arbetsmarknadsläget i Jönköping och på det småländska höglandet.

I Jönköpingstrakten har bland annat Kabe i Tenhult och Kemet i Gränna varslat om uppsägningar den senaste tiden.

Samtidigt är arbetsmarknadssituationen i länet fortsatt god generellt sett. I Jönköping fortsätter bland annat företag på Torsvik att expandera.

– Många av kommunerna vittnade om att många av företagen har väldigt gott orderläge. Det är en stark efterfrågan, säger Mattsson.

Den stora oron verkar i stället främst ligga i det besparingskrav som Arbetsförmedlingen tvingats till efter att M/KD-budgeten klubbades igenom i riksdagen i december.

AF:s storvarsel oroar

Arbetsförmedlingen har varslat 4 500 personer i hela landet i takt med att anslaget till myndigheten ska minska från 8,4 miljarder kronor 2018 till 6,3 miljarder 2021.

– Budgeten innebar en fullständig slakt av Arbetsförmedlingen. Det riskerar att drabba våra medlemmar väldigt hårt om de fastnar i arbetslöshet, säger Mattsson.

– Till viss del har vi fått den bilden bekräftad för oss i dag, att man från Arbetsförmedlingens sida är orolig för vilken beredskap man har.

Det drastiska varslet har kritiserats av bland annat Centerpartiet och Socialdemokraterna, vilka tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet ingick i det så kallade januariavtalet för att få en ny regering på plats.

Samtidigt har bland annat Centern varit pådrivande att lägga ut förmedlingen av arbete på privata aktörer – även om partiets nedskärning av myndigheten inte är lika drastisk som M och KD:s budget.

– Det är ingen hemlighet att Centerpartiet vill göra om AF i grunden och vi har fått igenom förslag med regeringen om det (i januariavtalet), säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en intervju med Aftonbladet.

”Inga privata aktörer på plats”

Men Mattsson säger att politikerna – sett till M/KD-budgeten – har börjat i fel ände.

– Problemet är att det finns inga privata aktörer på plats. Man börjar i en nedskärningsplan för Arbetsförmedlingen utan att på något sätt ha en beredskap för vad som händer när nedskärningarna effektuerats. Det är ett reellt hot mot människorna som riskerar uppsägning, säger Mattsson.

Men trots neddragningen av Arbetsförmedlingen hoppas LO att organisationens medlemmar snabbt kan komma ut i nya jobb.

– Förhoppning är att man kan studsa vidare till andra jobb så fort som möjligt så att man inte kommer in i arbetslöshet. Inom kollektivavtalen finns det något som heter TSL, som handlar om omställning. De kommer gå in med tidiga insatser för att hjälpa medlemmarna vidare till nya jobb, säger Mattsson.

Fotnot: Efter Jnytts publicering har företag hört av sig och poängterat att det finns privata aktörer i Jönköping som fungerar som komplement till Arbetsförmedlingen.

Läs även

Relaterat till artikeln