Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

P-avgift för anställda är att börja i fel ände

För en tid sedan röstade regionfullmäktige igenom ett förslag som innebär att personalen vid Länssjukhuset Ryhov ska börja betala avgift på personalparkeringen. Vänsterpartiet röstade för fortsatt fri parkering för personalen. Vi gjorde det av flera anledningar.

För det första så tror vi inte att en parkeringsavgift för de anställda innebär att fler kommer att lämna bilen hemma. Har man inget alternativ så har man inte. Möjligen blir det några färre bilar på personalparkeringen och istället några fler på närliggande parkeringar. Det blir alltså inte en miljöåtgärd utan bara en förändring som gör människor lite fattigare. De flesta är väl medvetna om att vårdpersonal inte alltid är välavlönade och fem-sex hundra kronor i månaden är ett relativt stort inkomstbortfall. Ett bortfall som vi politiker och många tjänstemän ironiskt nog undkommer eftersom vi har fri parkering vid Regionens hus.

För det andra så tror vi att det är viktigt att alltid börja i rätt ände. När det gäller att få fler att välja andra alternativ än bilen, för att exempelvis ta sig till sin arbetsplats, så är första steget att se till att det finns just adekvata alternativ. Det är klart att för de allra flesta går det enkelt att ta bussen till Länssjukhuset Ryhov om man åker från centrala Jönköping. Men om man pendlar från andra delar av länet så är det en klen tröst att de centrala bussarna går vart tionde minut. Därför är första steget att bygga ut kollektivtrafiken, framförallt på landsbygden, och se till att den är tillförlitlig.

Slutligen, de som drabbas hårdast av den nya avgiften är den personal som har lägst lön och som bor på landsbygden. I någon mån är det svårt att komma fram till annat än att detta bottnar i ett djupt klassförakt där de med lägst inkomst och sämst förutsättningar att välja miljövänliga alternativ är de som straffas hårdast. Snacka om kontraproduktiv ”miljöpolitik”.

Tommy Bengtsson (V)

Ledamot i nämnden för Trafik, infrastruktur och Miljö

Willy Neumann (V)

Ersättare i nämnden för Trafik, infrastruktur och Miljö

Mikael Ekvall (V)

Regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel