Annons

Annons

Annons

När den som älskar slår

Pandemin kan vara ett helvete för utsatta kvinnor: ”Det är ett brott som är känsligt, skambelagt och skuldbelagt”

Att jobba hemifrån, att inte kunna delta i sociala aktiviteter och att inte kunna träffa folk utanför hushållet är frustrerande, tråkigt och tungt för många. Men för den som lever i en våldsam relation kan social distansering innebära ett rent helvete och en risk för livet.

– En våldsutövare kan använda sig av pandemin för att hindra den drabbade från att gå ut, säger Ulrika Sandberg, länsstyrelsen.

I dag inleder JP/Jnytt en serie om våld i hemmet, där du kommer att möta både dem som drabbas och dem som försöker hjälpa både offer och förövare.

”En våldsutövare kan använda sig av pandemin för att hindra den drabbade från att gå ut, och använda den som ett verktyg för att fortsätta hålla henne isolerad”, säger Ulrika Sandberg på Länsstyrelsen. OBS: Bilden till höger är en genrebild. Foto: Privat, Isabell Höjman / TT
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: TT

Annons

64 procent av kvinnorna som utsattes för dödligt våld 2019 dödades av en person som de var eller hade varit i en relation med. Av dem som misstänktes för att ha utövat våld mot en kvinna samma år (6 110 personer) var 97 procent män, oftast en man som kvinnan hade eller hade haft en relation med.

Tekniskt fel

Vänligen försök igen senare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan