Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappan frias för misshandel av sonen

Den man i 40-årsåldern som åtalades i Jönköpings tingsrätt, misstänkt för att ha misshandlat sin åttaårige son vid Solåsen i juli förra året, frikänns av tingsrätten.

I stämningsansökan hävdade åklagaren att pappan misshandlat sin son genom att hålla hårt i honom, lyfta upp honom på ett betongfundament och trycka hans rygg mot en stolpe så att ytliga blödningar och blåmärken på bröstkorgen och armarna uppstod.

Jönköpings tingsrätt delar dock inte åklagarens uppfattning. Inte nog med att pappan frikänns helt och att skadeståndsyrkade avslås, tingsrätten skriver också att i domen att det finns brister i utredningen. Bland annat undrar man varför åttaåringens syster inte är hörd. Bristen från åklagaren går ut över åtalet menar tingsrätten.

I åtalet hävdar åklagaren att pappan misshandlat sin åttaårige son genom att hålla hårt i honom, lyfta upp honom på ett betongfundament oh trycka honom med ryggen mot en stolpe så att skador uppstått.

Förhör har hållits med pappan, mamman till sonen samt åttaåringen själv.

Enig rätt

En enig rätt skriver i sitt domskäl att det framgår att sonen uppvisat ytliga blödningar samt blåmärken och att det framgår av journalutdraget att han haft smärta på vänster sida av ryggen.

Man skriver också att för fällande dom krävs att det ställs utom rimligt tvivel att den tilltalade har gjort sig skyldig. I videoförhör med åttaåringen finns det ingenting som styrker åtalet. När det gäller mammans berättelse, som handlar om vad åttaåringen berättat för henne, säger rätten att hon är trovärdig.

Men hon har inte sett händelsen med egna ögon och flera av uppgifterna hon lämnat är inte utrett hur och vad som har hänt. Sammantaget anser tingsrätten att alla uppgifter som lämnat inte har det bevisvärde som krävs för en fällande dom.