Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partierna går ihop – förbereder laglighetsprövning

Oenigheter kring vad den nya byggnaden vid Länssjukhuset Ryhov ska användas till har fått Moderaterna och Vänsterpartiet i Jönköping att gå ihop. Nu förbereder partierna en laglighetsprövning.

På fredagen meddelade Moderaterna och Vänsterpartiet i Jönköping att de är redo att skicka in en laglighetsprövning till Förvaltningsrätten gällande ett beslut om inriktningen på den nya byggnaden vid ambulansintaget på Länssjukhuset Ryhov. Enligt ursprungsplanen skulle den nya byggnaden bli ett rum döpt till "Hjärnans hus", avsatt för vård av sjukdomar som har med hjärnan att göras. Syftet var att vården skulle samlas i samma byggnad.

Men enligt det nya förslaget ska istället onkologkliniken på Ryhov placeras i de nya lokalerna, vilket nämnda partier nu tänker laglighetspröva.

– Laglighetsprövningen kommer skickas till Förvaltningsrätten i samma stund som hälso- och sjukvårdsdirektören fattar ett beslut, skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

Moderaterna och Vänsterpartiet skriver i pressmeddelandet att om det nya beslutet går igenom kommer neurologmottagningen och strokevården bli kvar i undermåliga lokaler, samt att patienter kommer behöva besöka fler rum än nödvändigt eftersom rehabiliteringen inte kan integreras på önskat sätt.

Vidare menar partierna att den nya byggnaden inte är anpassad för onkologisk vård, då det saknas slussar för infektionskänsla patienter samt att kliniken då separeras från stålbehandlingsrummen. Att kliniken separeras från stålbehandlingsrummen menar Moderaterna och Vänsterpartiet i praktiken kommer betyda att ställtiden för personalen inom onkologi kommer öka markant.