Vi svenskar har på senare år verkligen tagit till oss allt som hör den amerikanska högtiden Halloween till – inklusive det faktum att såväl barn som vuxna sminkar och klär ut sig.

Populära är även de så kallade partylinserna som får ögonen att se speciella ut, som exempelvis kattögon. Linserna är i sig inte farligare än vanliga linser, men användandet kan ställa till det rejält. Nu varnar man för riskerna med de populära partylinserna:

– Vi vet att många delar partylinser med en kompis. Men det ska man undvika - eftersom vi alla har olika bakterieflora, så kan man sprida sjukdomar till varandra – så det är verkligen inte att rekommendera, säger Caroline Schiller.

Att ha på sig linserna för lång tid är en annan risk:

– Vanligtvis handlar det om så kallade månadslinser, och när man väl öppnat förpackningen är det 30 dagars användning i sträck som gäller, oavsett hur många dagar man haft dem i ögonen. Bakterier växer ju till i en linsdosa. Det är då lätt att linserna ligger länge och utan att man byter linsvätska, vilket ger ökad risk för infektion.

Vad bör alla Halloweenfirare tänka på om man vill använda partylinser?

– Min rekommendation är att man absolut kan använda dem, men tänk då på att rengöra dem som man ska och jag avråder verkligen från att byta eller låna ut linserna till någon. Annars sprider man alltså lätt infektion! När Halloween är över ska man kasta dem!